1 de 10
ALT EMPORDÀ

Bàscara diu «no» a vendre's l'Ajuntament per eixugar el deute

La participació ha rondat el 30% i gairebé set de cada deu veïns s'han mostrat contraris a la proposta

Una votant a la consulta de Bàscara, l'Alt Empordà | ACN
per Redacció, 19 de desembre de 2016 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els veïns de Bàscara s'han mostrat contraris a vendre l'edifici de l'ajuntament per poder eixugar part del deute que té el consistori. El 'no' s'ha imposat amb un 68% dels vots. Tot i la clara resposta dela ciutadania a la pregunta plantejada per l'equip de govern municipal, la participació ha estat relativament per sota del que s'esperava i amb prou feines ha arribat al 31%.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha deixat clar que faran vinculant el resultat de la votació i no buscaran compradors per l'edifici. "Haurem de parlar amb l'Estat i la Generalitat per buscar noves vies de finançament, per intentar rebaixar el deute", ha afegit. Amb tot, Saurina diu que la consulta ha estat "una oportunitat per escoltar els veïns" i ho ha qualificat com "un èxit". En total, estaven cridats a votar un total de 857 veïns de Bàscara.


De les 270 persones que es van acostar ahir a l'Ajuntament de Bàscara per votar sobre si s'havia de vendre o no la Casa Consistorial, 184 es van mostrar contraris a aquesta opció i 72 hi van donar suport. A més, hi ha hagut quatre vots nuls i deu abstencions. Surina, que és alcalde per Esquerra, considera que era "oportú" saber l'opinió de la ciutadania i confia en que el nou projecte del polígon que impulsa el seu equip servirà per poder recaptar més diners. "Sembla que al final el projecte del polígon tirarà endavant, això és una bona notícia", ha conclòs.

Saurina ha reconegut que el deute que té el poble és "monstruós" i assegura que en l'últim exercici van tenir un benefici net del 0'5%. "Això vol dir que trigaríem almenys 200 anys en poder tornar tot el deute", ha apuntat. En concret, Saurina ha detallat que es deuen 150.000 euros a empreses del poble, 600.000 a proveïdors de fora del municipi i 1'5 milions a l'Estat, a banda de totes les despeses de manteniment. A més, el consistori té una demanda d'un banc per valor de 785.000 euros, i un judici pendent on se li reclamen 5 milions d'euros.


Amb tot, el poble té un deute que arriba a representar fins al 325% del seu pressupost. La delicada situació financera la va posar damunt la taula una auditoria que Saurina va encarregar quan va accedir al càrrec després de les darreres municipals. El republicà ha denunciat irregularitats i mala gestió per part dels anteriors equips de govern, i en especial del seu antecessor Lluís Lloret (CiU), que portava al càrrec des del 1983 i a qui acusa de ser l'artífex del forat comptable.

No descarten accions penals


Des de l'entrada del nou equip de govern, Saurina reconeix que "no han parat d'aparèixer factures i expedients sospitosos" que han portat a l'oficina antifrau perquè ho avaluï. La previsió és que de cara al mes de març aquest òrgan s'haurà pronunciat i Saurina deixa clar que "les responsabilitats polítiques aquí no serveixen de res" , per això assegura que demanaran responsabilitats penals o econòmiques.

Si al final l'Ajuntament decidís vendre's l'edifici, s'instal·laria en un antic paller que ha estat remodelat i on actualment ja hi ha dos despatxos. "Creiem que amb una inversió màxima de 150.000 euros podríem traslladar allà les dependències", apunta Saurina, tot i que ara aquesta opció queda descartada pel clar resultat de la consulta.

 

Participació