Consorci Forestal-Boscat aspira a guanyar de llarg les eleccions al CPF

El Centre de la Propietat Forestal, organisme mixt públic-privat, renova la seva direcció per primera vegada en els darrers vint anys

Acte central de la llista CFC-Boscat a Vic
Acte central de la llista CFC-Boscat a Vic | ND
Redacció
15 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:08h
La candidatura d'àmplia coalició sota el lema "Futur per al bosc", integrada pel Consorci Forestal de Catalunya, l'entitat Boscat i els sindicats Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders, que encapçala Josep Maria Vila d'Abadal, parteix com a clara favorita en les eleccions al Consell de Rector del Centre de la Propietat Forestal de Catalunya. Aquest organisme de caràcter mixt públic-privat no havia renovat la seva direcció des de feina vint anys.

La candidatura de Consorci està encapçalada per Josep Maria Vila d'Abadal i Serra, una persona de llarga trajectòria en el sector de la ramaderia i el bosc i també en la política, on ha estat alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La confluència de forces tan diverses en un sol bloc està motivada per l'existència d'un diagnòstic comú sobre la problemàtica del sector i de les mesures a aplicar per posar en valor un món forestal que ocupa a l'entorn del 60% de la superfície de Catalunya.

L'altra llista que concorre als comicis és la del veterà Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), fundat el 1851. Ocupa el primer lloc Marc Comalrena de Sobregrau Esteve, que vol destacar en el seu programa electoral que compta amb un equip jove i que procedent de famílies "amb tradició forestal al territori", també aporta propostes noves i "ganes d'innovar".

El mecanisme electoral és el de la Llei d'Hondt, que reparteix els cinc llocs segons el nombre total de vots obtinguts per cada candidatura. Els altres cinc llocs fins a un total de deu són nomenats pel govern de la Generalitat en representació de l'administració. En cas d'empat, el vot de qualitat de la presidència, que correspon al Govern, és determinant. És per això que la candidatura de Vila d'Abadal vol "fer el ple", per tal que es garanteixi un equilibri entre el sector privat i el públic

Acte central de campanya de "Futur per al bosc" a Vic

Prop d'un centenar de propietaris forestals van participat el passat dissabte, dia 10, a Vic a l'acte central de la campanya de la candidatura Consorci Forestal-Boscat. Durant la seva intervenció, Vila d'Abadal ha fet una breu pinzellada de la situació actual del sector, alhora que ha remarcat la importància d'aquesta convocatòria electoral. "Al CPF hi anem a fer política forestal en majúscules" ha afirmat, alhora que ha insistit que "per a fer-ho bé cal que "hi puguem entrar els cinc membres de la candidatura".

Vila d'Abadal ha posat èmfasi en el fet que "les quatre organitzacions que ens presentem juntes tenim molta força i no podem perdre ni un sol vot", així com que "la política forestal formarà part d'aquest futur país que s'està construint i nosaltres hi hem de ser". Entre alguns dels compromisos de la candidatura amb els electors als quals s'ha referit Vila d'Abadal durant la seva intervenció s'hi troba el de realitzar "trobades amb les associacions forestals cada tres mesos per poder anar treballant conjuntament".

En els seus respectius parlaments, Manuel Busquet, número 2, ha lamentat que "la intervenció de l'administració ha traspassat límits". "Us demano que aneu a votar, ja que en aquestes eleccions ens hi juguem la línia de la política forestal dels propers cinc anys" ha remarcat Busquet, que també ha reivindicat que "hem de tornar a ser actors en la gestió de les nostres finques".

Per la seva banda, el número 3, Josep Rius, d'Unió de Pagesos, ha ressaltat que "no podem ser com una gran reserva i que de la ciutat ens diguin com hem d'actuar els propietaris forestals", i ha reclamat "una major pedagogia entorn de la gestió forestal; sinó, davant d'un incendi o altres catàstrofes, ho perdem tot".

El número 4, Eduard de Ribot, ha afirmat que "per tal d'aconseguir que el CPF esdevingui la única administració forestal és clau que es promoguin noves línies de treball, es produeixi un augment de les competències i es compti amb un pressupost eficient i estable". De Ribot ha deplorat que "els boscos, que són la principal infraestructura del país, no estan essent una prioritat i no s'hi destinen els recursos que mereixen".

Finalment, el número 5, Ramon Bosch, s'ha encarregat de desenvolupar una de les principals temàtiques d'actualitat que afecten els propietaris forestals: l'accés als boscos. "Cal aconseguir que la regularització de l'accés als camins rurals sigui efectiva" ha reivindicat Bosch, qui ha afegit que "la gestió forestal és garantia de benestar i sostenibilitat del territori".

La llista de CFC-Boscat ha enfilat aquesta última setmana de campanya electoral amb un acte a Artés (Bages) aquest dilluns; a Sant Celoni (Vallès Oriental) i Sabadell (Vallès Occidental) el dimarts, a Gironella (Berguedà) i Gaià (Bages) el dimecres, i a Navata (Alt Empordà) aquest dijous. Així mateix, també aquest dijous, dia 15, a les 18 h, tindrà lloc a la seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona l'acte final de campanya.