Girona permetrà que els ciutadans participin als plens

El consistori ha donat llum verda al nou Reglament Orgànic Municipal, que també preveu que els regidors puguin participar als plens per videoconferència en casos excepcionals | L’equip de govern tomba una moció de l’oposició que demanava protegir el Parc de la Devesa

Un moment del ple d'aquest dilluns a l'Ajuntament de Girona
Un moment del ple d'aquest dilluns a l'Ajuntament de Girona | Maria Garcia
Maria Garcia
13 de desembre del 2016
Actualitzat a les 10:05h
El ple de l’Ajuntament de Girona ha aprovat el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que inclou importants novetats. La principal: la possibilitat que els gironins i gironines puguin participar als plens; cosa que fins ara només estava permesa als partits polítics i associacions. A més, els veïns de la ciutat també podran convocar consultes populars.

Per la tinent d’alcalde, Maria Àngels Planas, és una mostra de la voluntat del govern de “fer als ciutadans partíceps de la governabilitat de la ciutat”. Però des de l’oposició, el regidor de la CUP – Crida per Girona, Lluc Salellas, ha criticat que no es doni veu directament als ciutadans, sinó que hauran de participar “a través d’un paper que després llegirà l’alcaldessa”.

El nou reglament també preveu la possibilitat que els regidors que estiguin de baixa per supòsits excepcionals puguin votar i participar als plens per videoconferència. “Amb aquesta mesura ens convertim en un dels primers ajuntaments que permet el vot telemàtic”, assegura Planas.

El nou ROM s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (CiU i PSC) i amb l’abstenció de tota l’oposició (ERC, CUP, C’s i PP), que ha criticat la falta de mesures i propostes per millorar el nou reglament. 

L’etern debat de la Devesa

Un dels punts de l’ordre del dia més esperats pels veïns era una moció d’ERC-MES, C’s i la CUP – Crida per Girona per assegurar la preservació de la Devesa, una vella reivindicació dels veïns que fa anys que demanen que es regulin els usos de l’emblemàtic parc. La moció també demanava buscar ubicacions alternatives a algunes de les activitats que es fan a la Devesa, com les fires de Sant Narcís o el mercat.

Actualment, el govern està preparant un pla especial i ha tombat la moció de l’oposició. El regidor de Paisatge i Hàbitat urbà, Narcís Sastre, ha explicat que encara no saben “com i quins usos es regularan al pla especial” i, per tant, considera que és “massa d’hora” per aprovar res. Per això també ha demanat a l'oposició més temps per arribar a un acord.

Lluita contra els desnonaments

Per altra banda, el ple de l’ajuntament ha aprovat que s’assumeixin totes les competències en matèria d’habitatge, que fins ara compartia amb la Generalitat. Ho farà des de l’Oficina Municipal d’Habitatge, que treballarà per evitar els casos de desnonaments, també negociarà amb bancs i particulars la cessió de pisos buits per a la borsa de lloguer social i buscarà habitatges per aquelles famílies en risc d’exclusió social.

Així mateix, hi ha previst crear l’Oficina d’Eficiència Energètica per protegir les famílies vulnerables als talls de llum, aigua o gas, i per ajudar a qualsevol veí a conèixer l’eficiència energètica del seu habitatge. Tots els grups municipals han votat a favor d’aquest punt, excepte la CUP, que s’ha abstingut. 

Manifestació dels treballadors

La sessió plenària d’aquest mes ha començat amb una protesta dels treballadors de l’ajuntament de Girona a la plaça del Vi. Abans que comencés el ple, el seu portaveu, Rafael Navarro, ha llegit un comunicat on es denuncien les “retallades que s’han patit en els darrers sis anys”. Els treballadors reivindiquen que es “busquin i apliquin solucions urgents per acabar amb la precarietat laborals”.