Puigdemont reclama a la nova ministra més recursos per al sistema sanitari

El president de la Generalitat coincideix a Girona amb Dolors Montserrat, en el seu primer acte oficial, i li demana acabar amb "l'infrafinançament crònic" del sistema català | La ministra admet que el govern espanyol està "en deute" amb els metges perquè han "patit molt" els ajustaments des del 2011

Carles Puigdemont i Dolors Montserrat se saluden efusivament a Girona
Carles Puigdemont i Dolors Montserrat se saluden efusivament a Girona | ACN
Redacció
10 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:32h
El president del Govern, Carles Puigdemont, ha reclamat a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, més recursos per acabar amb "l'infrafinançament crònic" del sistema sanitari català. Durant la seva intervenció a la inauguració del 3r Congrés de la Professó Mèdica de Catalunya, Puigdemont ha recordat que, arran de la crisi, la manca de finançament "no només no s'ha acabat, sinó que s'ha agreujat". El president ha afegit que en un "país normal això no passaria" perquè Catalunya comptaria amb les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema.

Puigdemont ha coincidit amb Dolors Montserrat al seu primer acte oficial com a ministra de Sanitat. Plegats, han inaugurat el congrés mèdic que es fa aquest dijous a Girona. Al llarg del dia, més d'un miler de facultatius debaten sobre quins són els reptes del metge del futur i com afrontar els canvis socioeconòmics i tecnològics des del punt de vista de la salut. 

Durant la seva intervenció, Dolors Montserrat ha reconegut que els metges i el conjunt dels professionals sanitaris han "patit molt els ajustaments" que el govern espanyol es va veure "obligat a fer" a partir del 2011. "Teniu la meva admiració sincera i el meu reconeixement, la vostra entrega ha estat clau i estem en deute amb tots vosaltres", ha afirmat la ministra. 

Montserrat s'ha compromès a treballar des de l'Estat per revertir aquesta situació i evitar, per exemple, que els joves metges tinguin una situació d'incertesa o precarietat que els faci rebaixar el compromís amb el sistema sanitari. "Vam prendre decisions molt doloroses però necessàries, afortunadament la situació ha començat a canviar", ha exposat la ministra.

A més, la ministra també ha volgut posar el focus amb que Catalunya "es beneficia" dels fons destinats a compensar l'assistència sanitària entre territoris. "Presenteu un saldo positiu, heu rebut gairebé 9 milions d'euros d'aquest sistema", ha dit.

El president del Govern, Carles Puigdemont, ha respost a la ministra reclamant, un cop més, una millora en el finançament destinat a salut. "El Govern passa per una situació complicada però és que en termes sanitaris tenim un infrafinançament crònic que fa molts anys que reclamem que s'acabi", ha criticat Puigdemont, que ha afegit que, amb l'impacte de la crisi, no només no s'ha solucionat, sinó que s'ha "agreujat". "Però estic segur que amb la voluntat de la ministra això s'acabarà", ha estès la mà a Montserrat. 

El president ha volgut deixar clar que "en un país normal" tot això no passaria tant. "Tindríem les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema, la universalitat i l'equitat", ha dit. Dirigint-se al miler de metges del congrés, ha assegurat que el Govern sempre estarà al costat de les seves reivindicacions. "La millor manera de fer-ho és assegurar-nos que tindreu la normalitat necessària per garantir l'excel·lència, perquè sense normalitat no hi pot haver excel·lència", ha conclòs.