Trenta-dos esportistes catalans participen als Jocs Paralímpics de Rio

L'equip estatal està format per un total de 127 participants (111 amb discapacitat i 16 de suport) | Les proves comencen aquest dimecres

L'equip de la selecció espanyola paralímpica
L'equip de la selecció espanyola paralímpica | Europa Press
Redacció
07 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:41h
Després d’haver viscut unes intensos Jocs Olímpics fa poques setmanes, Rio de Janeiro acull, des d’aquest dimecres i fins al 18 de setembre, els Jocs Paralímpics. L’equip de la selecció espanyola està formada per un total de 127 esportistes (111 amb discapacitat i 16 de suport), 32 dels quals són catalans. 

Aquests, pertanyen a les federacions estatals de cecs, persones amb discapacitat física, persones amb paràlisi cerebral, ciclisme (cecs), tennis, tennis taula i vela, i participaran en els següents esports: atletisme, bàsquet, boccia, ciclisme, natació, tennis en cadira de rodes, tennis taula, vela i futbol 5.

L’esport paralímpic català intentarà exhibir el seu bon nivell quatre anys després dels Jocs de Londres, on va sumar 12 medalles (una d’or, sis de plata i cinc de bronze) de les 42 obtingudes per la delegació estatal. La selecció competirà en 15 de les 22 disciplines.

 
Participants catalans
Atletisme

Melani Bergés
, de Badalona (el Barcelonès) va obtenir una medalla d’or al campionat d’Europa d’atletisme aquest 2016, als 400 metres llisos. Bergés també es va fer amb el bronze al Mundial que es va celebrar a Doha, Qatar.

Elena Congost. Aquests són els quarts jocs per la barcelonina del Club Atlètic Vic (Osona). Als de Londres 2012 va obtenir la medalla de plata a la cursa dels 1.500 metres. Congost a ser subcampiona del món el mes d'abril a Londres, i va batre el rècord mundial de la mitja marató de Barcelona del 2015.

Gerard Descarrega, de Reus, va participar als Jocs de Londres 2012. En altres campionats mundials del món d’atletisme ha guanyat tres medalles, una de plata i dues de bronze.

Maria del Carmen Paredes, de Badajoz i resident a Barcelona afronta els seus primers Jocs. El 2014 va obtenir una medalla de bronze en un campionat europeu.

Martin Parejo, de Martorelles, acumula tres medalles en campionats europeus i mundials, dues de bronze i una de plata. Parejo va participar als Jocs de Londres 2012 i el seu millor resultat va ser vuitè a la prova de longitud.

Xavi Porras, nascut a Olot (la Garrotxa), és un veterà d’aquest tipus de competicions. Va participar als jocs d’Atenes 2004, Pequín 2008, on va guanyar el bronze a la prova del triple salt, i Londres 2012. L’esportista compta amb un total de 19 medalles al seu palmarès.

Jorge Madera, de Granollers (el Vallès Oriental) ja va participar als Jocs de Pequín l’any 2008. El millor resultat que va obtenir va ser una vuitena posició.

L’equip de suport d’atletisme està format pels barcelonins Roger Esteve, Enric Ismael Martin i Juan Enrique Vallés; Lorenzo Sánchez, de Cornellà del Llobregat (el Baix Llobregat); Timoteo Stewart de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). 


Bàsquet

Jaume Llambi, nascut a Barcelona (el Barcelonès), té dues medalles de bronze en diversos campionats europeus. Londres 2012 van ser els seus primers Jocs.

Jordi Ruiz és un terrassenc que debuta als Jocs Paralímpics. En el Campionat del Món de Bàsquet en cadira de rodes celebrat el 2014, es va classificar en la quarta posició.


Boccia

Benito Sànchez
, de Sant Cugat (Vallès Occidental) va guanyar la medalla de plata l’any 2015 a la Copa d’Europa que es va celebrar a Barcelona.

Inmaculada Peñálver, de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), forma part de l’equip de suport de boccia.


Ciclisme

Ignacio Ávila
, nascut a Manresa (el Bages) va participar per primera vegada als Jocs Paralímpics a l’edició de l’any 2000 a Sidney on va obtenir una medalla de plata. El 2008, a Pequín, es va fer amb la de bronze. El palmarès d’Ávila compta amb 29 medalles guanyades en altres campionats europeus i mundials. 

Josefa Benítez, de Barcelona, va obtenir la plata a Londres 2012. En altres campionats mundials ha guanyat tres medalles de bronze.

Juan José Méndez, de Barberà del Vallès (el Vallès Occidental), acumula un total de 34 medalles. Dues d’aquestes (bronze i plata) obtingudes als Jocs de Pequín 2008.


Futbol

Yousseff El Haddaqui, de Reus, va guanyar la medalla de bronze en els Jocs de Londres 2012. En altres campionats europeus i mundials, el reusenc ha obtingut tres medalles de bronze, una de plata i dues d’or. 

Francisco Javier Muñoz, resident a Tarragona (el Tarragonès) acumula un total de cinc medalles. Una d’aquestes és la de bronze que va guanyar a Londres 2012 a la final contra Argentina.


Natació

Marian Polo
, nascuda a Sabadell (el Vallès Occidental) i resident a Caldes de Montbui (el Vallès Oriental) participa per primera vegada en uns Jocs Paralímpics. 

Sarai Gascón, de Terrassa (el Vallès Occidental) és l’actual campiona del món en 50 metres lliures. Després de la plata assolida a Pequín 2008 i de la plata i el bronze de Londres 2012, Gascón acumula 36 medalles entre campionats europeus, mundials i Jocs Paralímpics.

David Julián Lececq, de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) té un palmarès amb un total de 26 medalles. D’aquestes, dues les va obtenir als Jocs d’Atenes 2004, i una a Pequín 2008. 

Miquel Luque, nascut a Granollers i resident a Parets (el Vallès Oriental) compta amb quatre medalles paralímpiques; dos ors en 50 metres de braça (un a Sidney l’any 2000 i un altre a Atenes el 2004), i dos bronzes (un també a Atenes i l’altre a Pequín el 2008). En altres campionats Luque suma un total de 18 medalles. 

Jose Antonio Mari, resident a Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental) va obtenir la medalla de bronze als Jocs de Londres 2012. A més, té 15 medalles més fruit d’altres campionats. 

Núria Marquès és una barcelonina que afronta els seus primers Jocs. En altres campionats ha guanyat un total de 15 medalles. 

Antoni Ponce, de Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès) va guanyar la medalla de bronze al Campionat d’Europa de Natació 2014 a Eindhoven (Holanda). Aquesta és la primera vegada que Ponce participa en uns Jocs Paralímpics.

Òscar Salguero, de Sabadell (Vallès Occidental) té dues medalles de plata en altres campionats europeus i mundials. A Rio Salguero debuta com a esportista paralímpic. 


Tenis

Francesc Tur és un barceloní a qui se li resisteixen les medalles. Des del seu debut als Jocs d’Atenes 2004 el millor resultat obtingut ha estat la fase de quarts, a Pequín 2008. En el Campionat del Món per Equips de Tenis en cadira de rodes Tur va guanyar l’or. 


Tenis Taula

Bilal Baqqali
, de Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental), va obtenir la medalla de bronze al Campionat d’Europa de Tenis de Taula l’any 2015 a Vejile (Dinamarca). Aquests són els seus primers Jocs. 

Jordi Morales, nascut a Esparreguera (el Baix Llobregat) té un total de 15 medalles al seu palmarès. D’aquestes una de bronze la va obtenir als Jocs d’Atenes 2004, i una de plata a Londres 2012.


Vela

Francisco Llobet, resident a Lloret de Mar (la Selva) ja va participar als Jocs Paralímpics de Londres 2012.