Les temperatures extremes per l'època mantenen un risc d'incendi molt elevat

En 43 de les 135 de les estacions meteorològiques del Meteocat van superar aquest dilluns el rècord de calor històric en setembre

Redacció
06 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:18h
Catalunya està vivint un setembre cunicular. Aquest dilluns, els termòmetres van tocar sostre i es van assolir rècords històrics en moltes poblacions de país. La situació, sumada a un estiu molt sec, ha disparat el risc d'incendi forestal. Aquesta matinada s'ha pogut controlar un foc que ha cremat unes 4 hectàrees a l'Alt Urgell mentre que a la resta dels Països Catalans cremen sense control importants incendis a Menorca i a la Marina Baixa.

Aquest dilluns, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, en 43 de les 135 estacions de la seva xarxa amb més de deu anys d'antiguitat van superar la màxima històrica en un mes de setembre. Destaquen els 39,9 ºC de l'Aldover, els 39,8 ºC de l'Ametlla de Mar i els 39,6 ºC a l'Aldea, tres localitats del Baix Ebre. Al Montsià també es va arribar als 39 ºC –39,3 ºC a Ulldecona i 38,7 ºC a Mas de Barberans- mentre que en localitats del Pallars Jussà, el Segrià i el Baix Ebre es va superar la barrera dels 38,3 ºC. Les mínimes d'aquesta matinada no han baixat dels 25-27 ºC en bona part de la costa.

Els termòmetres no pujaran tant avui. Està previst que les màximes baixin lleugerament malgrat que  la calor estival continuarà tota la setmana. Això sí, a finals de setmana no es descarta algun ruixat o xàfec aïllat, especialment al terç nord de país.
 
Quatre espais naturals tancats

El risc d'incendi és extrem a l'Empordà i molt alt en una trentena de comarques del sud i el centre del país. A més, es mantenen tancats fins a quatre massissos i espais naturals: el Cap de Creus i el Montgrí així com el Parc natural dels Ports i la serra de Montsant. Els Agents Rurals controlen aquestes zones per terra i aire per impedir l'accés tant a peu com en vehicle.
 

Mapa de risc d'incendi forestal (5 de setembre). Foto: Departament d'Agricultura