L'Acústica de Figueres tanca la millor edició amb dubtes sobre el seu futur

La quinzena edició arriba a la xifra rècord de 100.000 visitants amb la incertesa de no saber encara si es podrà realitzar a la ciutat l’any vinent

Imatge del concert de celebració dels 15 anys, a l'escenari de la Rambla de Figueres
Imatge del concert de celebració dels 15 anys, a l'escenari de la Rambla de Figueres | ACN
05 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:24h
El Festival Acústica de Figueres ha celebrat la quinzena edició sense deixar cap trumfo a casa, a totes i amb la voluntat de fer una edició memorable. Així ha estat, d'una banda gràcies a la proposta artística –"la millor programació de la història", segons l'organització–, amb noms tan destacat com Kiko Veneno o Adrià Puntí i amb el "dream team" del concert que ha tocat en viu "la banda sonora del nostre país"; però també per les xifres, tota una fita que marca un rècord de 100.000 visitants, superiors als 95.000 del 2015.

Aquestes dues dades, però, han de conviure amb la incertesa de no saber si l'any 2017 es podrà realitzar el festival al seu tradicional centre neuràlgic, la ciutat de Figueres. El director del festival, Xavi Pascual, definia com una “sensació d'incertesa” no tenir el contracte signat de cara a l'any vinent, malgrat que el model de l’Acústica s'ha demostrat que "ha funcionat i funciona". El director té clar que si el festival no pot segui a Figueres "s'hauran de buscar altres vies" i que parlar amb les institucions i treballar conjuntament per mantenir-lo actiu.

Més públic i una proposta artística de gran qualitat

Pascual també ha destacat en la valoració del certamen "l'emoció d'alguns dels concerts", especialment el de Kiko Veneno –"qui guarda un lligam cultural molt especial amb la ciutat"– i, sobretot, la gran afluència de públic. Entre els concerts amb més assistents cal comptar-hi el de Macaco a la Rambla –que tancava la nit de dissabte–, el que va agrupar quinze grups catalans el divendres a l'escenari principal sota el nom de "la banda sonora del nostra país" o el d'un Adrià Puntí excepcional a la Plaça Catalunya.

Els quinze anys que ha complert L’Acústica han estat, en resum, un "èxit inesperat". L’organització mostra amb satisfacció tota la gent que s'ha arribat a moure en cada edició, de manera exponencial any rere any, fent que el certamen hagi estat un autèntic fenomen de la ciutat de Figueres, però també del país. Pascual també ha volgut recordar que tot va començar amb el desig d'omplir les places properes al museu Dalí amb concerts de format acústic. “Imaginar les riuades de gent fins el final de la Rambla era impensable fa quinze anys”, assegura Pascual, satisfet del llarg i fructífer camí recorregut pel certamen.

L'Acustiqueta, un valor en alça

L'Acustiqueta es consolida com un espai referencial pel que fa als més menuts de la casa. Un dels plats forts de la programació 2016 ha estat l'espectacle inèdit de Tortell Poltrona i l'Albert Pla, que es presentava a Figueres en primícia i que ha estat un èxit esclatant. L'espectacle que ja té assegurades diverses funcions a l'Auditori de Girona per Nadal.

Les Macedònia van ser l'altre plat fort de la cinquena edició del cicle per als joves, i van tornar a emplenar l'escenari de la Rambla amb milers de seguidors que van embogir amb un grup que desperta passions des de fa uns quants anys. La traca final l'ha posat l'Orquestra Di-versiones, que ha tancat l'edició 2016 de l'Acustiqueta amb una acollida esplèndida.
 

Cartell il·luminat del festival Acústica a la plaça Catalunya de Figueres Foto: ACN