Cent espectacles i 33 estrenes per la 25a edició del Temporada Alta

El certamen potencia la presència internacional, amb noms com Peter Brook, Krystian Lupa, Oskaras Korsunovas o Milo Rau | La programació també compta amb 29 produccions pròpies

Presentació de la programació dels 25 anys del Temporada Alta, al Teatre Municipal de Girona
Presentació de la programació dels 25 anys del Temporada Alta, al Teatre Municipal de Girona | ACN
Redacció
01 de setembre del 2016
Actualitzat a les 8:56h
Un centenar d'espectacles donaran gruix a l'edició del vint-i-cinquè aniversari del festival Temporada Alta, que aixecarà el teló el proper 30 de setembre. El certamen comptarà amb una programació internacional de primer nivell formada per trenta espectacles on destaquen noms com Peter Brook, Krystian Lupa, Oskaras Korsunovas o Milo Rau, entre d'altres.

Al mateix temps, el certamen també apostarà per un suport clar i sense fissures a l'autoria catalana. En aquest sentit, el festival comptarà amb més autors catalans que mai (el 61% dels espectacles ho són), amb noms com els d'Àlex Rigola, Lluís Pasqual o Oriol Broggi. Amb més de 3 MEUR de pressupost, el festival també aposta decididament per la producció pròpia i impulsa 29 propostes.

Pes internacional i local en 33 estrenes absolutes

Consolidat ja com una cita ineludible de la temporada escènica catalana, el Temporada Alta vol celebrar el quart de segle dotant de valor la proposta fundacional pel talent, la feina ben feta i una bona programació. Per subratllar aquest factor, del centenar d'espectacles programats, 33 són estrenes absolutes.

En aquest sentit, el director Salvador Sunyer ha demanat a les administracions "suport i pressupost" per situar la cultura com a eina per a cohesionar el país i per evitar que sigui vista com quelcom "superflu i inútil". Sunyer també ha volgut remarcar que la d'enguany és la programació internacional més potent fins ara "perquè reuneix els grans mestres i també aposta per nous valors del teatre europeu".

Un 30% dels muntatges són internacionals (de 18 països diferents), amb noms destacats com Peter Brook (amb aquesta, ja haurà estat al festival nou vegades), Krystian Lupa (que dirigirà Davant la jubilació amb actors catalans com Pep Cruz, Mercè Arànega i Marta Angelat), Milo Rau, Alain Platel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Thomas Ostermeier, Nicolas Stemann, Oskaras Korsunovas, Tiago Rodrigues o Mauricio Kartun. El festival també mantindrà les connexions amb Iberomèrica i amb Flandes .

Avantguarda i experimentació

Al costat d'aquest eix, Sunyer destaca que també s'ha fet un esforç per incrementar les produccions i coproduccions del festival, sobretot les propostes més experimentals i d'avantguarda. El festival impulsa fins a 29 produccions i, per exemple, ha escollit inaugurar amb un muntatge propi. Es tracta de l'obra In memoriam, escrita i dirigida pel director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, sobre la lleva del biberó que va combatre a la batalla de l'Ebre.

Sunyer ha destacat que el Temporada Alta vol ser cada vegada més motor de creació escènica i ha defensat que han de fer costat a la creació del país. Per això, el festival fa una aposta molt clara per l'autoria catalana: el 61% dels muntatges (siguin de la disciplina que siguin) són d'autor català. "Un país que crea tindrà veu al món", assegura Sunyer, que defensa que s'ha de fer també "teatre d'investigació".
 

Presentació del 25è Temporada Alta, aquest 31 d'agost al Teatre Municipal de Girona Foto: ACN


Una altra de la voluntat del festival és fer que els muntatges d'aquí facin gira fora i puguin veure's més enllà de Catalunya. Per fer-ho, es torna a convidar un centenar de programadors perquè vegin les creacions contemporànies i les puguin programar fora i també es torna a organitzar el Temporada Alta a Buenos Aire, Lima i  Montevideo.

Temporada Alta, però, no és només teatre: el festival també aposta pel circ, la dansa, la música i el cinema. Aquest 2016, passaran pel certamen els espectacles flamencs de Rocío Molina, Maria Pagés i Israel Galván. En l'apartat de música, ja s'havien anunciat noms tan diversos com Paul Fuster, Izal, Rosario o Rufus Wainwright. També es podran veure fins a set pel·lícules, entre elles l'estrena a Catalunya de La mort de Louis XIV, d'Albert Serra o La propera pell d'Isaaki Lacuesta i Isa Campo.

Un pressupost que supera els 3 MEUR

El Temporada Alta supera per primera vegada els 3 MEUR de pressupost (3.075.500 euros) i és l'any que ha aconseguit aportacions més altes per part d'empreses i espònsors: fins a 895.700 euros. Una quantitat que, segons Sunyer, estan intentant que vagi a més. Malgrat tot, les aportacions públiques continuen essent la font principal d'ingressos del festival. L'Ajuntament de Girona en destina 500.000 euros, l'Ajuntament de Salt 40.000 euros, la Diputació de Girona fins a 250.000 euros i la Generalitat 700.000 euros.