Prova del funcionament d'una torxa amb etanol | Arxiu
Torxa Olímpica

La futura torxa olímpica serà feta a la Cerdanya

D’un petit taller d’Oceja, a l’alta Cerdanya, sortirà, molt probablement, la propera torxa olímpica que estarà en els Jocs d’Hivern de Corea (PyeongChang) | La seva peculiaritat: una torxa que funciona amb etanol | El projecte s’ha desenvolupat en els últims mesos i ha superat tots els requisits i les proves que exigeix el COI

per Jordi Pardinilla
Prova del funcionament d'una torxa amb etanol | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
D’un petit taller d’Oceja, a l’alta Cerdanya, sortirà, molt probablement, la propera torxa olímpica que estarà en els jocs d’Hivern de Corea (PyeongChang) i, a partir d’aquí, en les consecutives cites olímpiques. La seva peculiaritat: una torxa que funciona amb etanol. Qui ha dissenyat i desenvolupat el cremador d’etanol és Jordi Carnicé, un barceloní assentat a la Cerdanya des de fa uns 8 anys. L’encàrrec li va arribar via Jordi Granados, l’empresari de Barcelona que de fet va guanyar el concurs olímpic de Rio2016 pel subministrament de les torxes olímpiques.

El projecte s’ha desenvolupat en els últims mesos i ha superat tots els requisits i les proves. S’hauria pogut veure a les Olimpíades de Rio, però Brasil no era la cita per la qual estava cridada la futura torxa. Fer que la torxa cremi amb etanol, en substitució del gas, representa una corrua d’avantatges: és més econòmic, més ecològic, més segura, facilita el disseny de la carcassa externa i permet combinar la seva utilització amb components electrònics.

 

Carnicé, treballant en el disseny del giny al taller d'Oceja Foto: Arxiu


“És la torxa del futur. I compleix els requisits tècnics que ens reclamen des del COI. Si tot va bé, la torxa olímpica de Corea tornarà a ser catalana i, en aquest cas, en part desenvolupada específicament a la Cerdanya”, explica el dissenyador del mecanisme intern, Carnicé. “Personalment, és una gran responsabilitat. Estic entusiasmat amb la idea i des de fa mesos que he estat treballant de ple en el projecte. S’ha fet les proves i s’han certificat els resultats. Passa amb nota alta totes i cadascuna de les exigències del Comitè Olímpic Internacional”, ha explicat Carnicé. Les proves les ha certificat la Universitat Politècnica de Terrassa.


Les exigències del COI

La torxa olímpica ha de tenir una sèrie de requisits: les flames s’han de poder veure a 200 metres de distància en els seus 360 graus, la flama ha de tenir 20 centímetres d’alt, ha de tenir una autonomia d’uns 20 minuts mínim, ha de superar ratxes de vent de 120/km/hora i un vent sostingut de 75/km/hora, hi ha de poder mantenir la flama encesa sota una pluja de 50 litres/hora i per metre quadrat, entre altres característiques tècniques. Totes elles han estat condicions i exigències que l’actual torxa d’etanol compleix.


Els perquès de l’etanol

És més econòmic que el gas. La comparativa no té color: l’etanol és ostensiblement més barat. És, també, més ecològic; l’etanol és un alcohol desnaturalitzat que s’obté dels vegetals, especialment de la remolatxa o el blat i no contamina. I és més segur: hi ha dos factors de seguretat. Un que fa referència a que el cremador d'etanol no incorpora cap mena de mecanisme que pugui fallar i per tant no hi ha risc d'avaria. El segon, que no hi ha risc d'explosió ni de fuites perquè a diferència del gas, l'etanol no està comprimit.

Té, encara, altres dues components que fan que l’etanol sigui el combustible desitjat per a la torxa: facilita el disseny de la carcassa externa -dóna comoditats per al disseny de la carcassa de la torxa, ja que el receptacle de l’etanol és més petit- i permet combinar la seva utilització amb components electrònics -és un combustible que pot ser utilitzat amb components electrònics, tipus leds o làsers, per exemple-.

Jordi Carnicé és un empresari dedicat al disseny i a la comercialització de llars de foc i d'elements decoratius que funcionen amb etanol. És el Director de la Societat Bioetanol Solutions SL. amb seu a Puigcerdà, amb taller a Oceja. La societat és propietària de les marques comercials Bioflama i Biolowcost. Aquest informàtic de 61 anys fa molt temps que estudia les aplicacions de l’etanol en la vida quotidiana.

Per la seva banda, Granados té l’empresa Awa-Premis, de Barcelona, dedicada al disseny i fabricació de medalles, copes, plaques i trofeus i que es va adjudicar la fabricació de les 15.000 torxes olímpiques que s’han utilitzat en aquests jocs de Rio. En el procés de fabricació de la torxa de Rio 2016 també hi han participat Recam Làser -fabricació de peces metàl·liques, Kromschroeder, empresa de l’Hospitalet que fabrica comptadors de gas -va crear el sistema de combustió de la torxa de Barcelona’92- i la firma Taurus.
Participació