Marxes cap a Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt: la Diada d'aquest any

Oriol Codina destaca que la mobilització significa "un país en moviment" cap a la independència | Jordi Sánchez declara que la convocatòria "vol ser una crida a la unitat" per "culminar" el procés | Jordi Cuixart pronostica que "el poble no fallarà" i fa una crida a la participació de tots els "demòcrates"

Participants a la manifestació de la Diada a l'avinguda Meridiana el 2015
Participants a la manifestació de la Diada a l'avinguda Meridiana el 2015 | Ariana Nalda
26 de juliol del 2016
Actualitzat el 30 de juliol a les 12:31h
La mobilització del proper 11 de Setembre organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural consistirà en grans marxes cap a Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga, que seran els punts neuràlgics de la Diada Nacional d'aquest any. El que volen simbolitzar aquests actes són "un país en moviment" cap a la independència, segons ha destacat Oriol Codina, coordinador de mobilització de l'ANC, en l'acte de presentació d'aquest dimarts davant l'Arc de Triomf de Barcelona. Minuts abans, les dues entitats han obert les inscripcions als que hi vulguin participar.

"Fem una mobilització descentralitzada però connectada amb un acte simultani en els cinc escenaris", ha seguit explicant Codina, que també ha detallat que les marxes s'organitzaran en 44 trams distribuïts entre les cinc ciutats. Encara no ha especificat, tanmateix, en què consistiran les actuacions que es duran a terme, com cada any, a les 17.14, que s'anunciaran en els propers dies juntament amb la presentació de la samarreta d'enguany. Només ha dit que si l'any passat el centre de l'acció va ser el punter aquest any el principal element serà "el punt" com a final de trajecte cap a la independència. De fet, el lema d'aquesta Diada serà "A punt".

"Crida a la unitat"

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, també intervingut en la presentació per subratllar que la convocatòria d'aquest any "vol ser una crida a l'unitat" dirigida als governants catalans. "El sobiranisme sap que cal per culminar aquest últim trajecte cap a la independència", ha declarat, per insistir que és la "inequívoca voluntat d'unitat" el que ha de portar Catalunya a culminar els "últims 100 metres" cap a la república catalana.

Preguntat pels periodistes, Sánchez ha evitat pronunciar-se sobre si aquesta manifestació de l'Onze de Setembre serà "l'última". "És un tòpic dir que serà l'última Diada i l'any passat no ho vaig dir i aquest any tampoc", ha afirmat, per expressar que "el rellevant" no és saber quin és el seu "desig" sinó fer palès que mentre no s'hagi assolit la independència ANC i Òmnium estaran "compromesos amb les mobilitzacions al carrer".

Malgrat que Sánchez ha deixat clar que la mobilització d'aquest any no ha de "competir" amb les diades anteriors, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha pronosticat que "el poble no fallarà" perquè "no ha fallat mai". "Enguany no serà una excepció", ha reblat, a la vegada que a fet una crida a la participació de tots els "demòcrates".
Cinc ciutats, cinc símbols
Barcelona: per a l'ANC i Òmnium, la ciutat significa "la república de les llibertats, la seu històrica de la nostra sobirania i la futura capital de la república catalana, la garantia de les nostres llibertats ciutadanes". L'acció de les 17.14 es durà a terme al passeig Lluís Companys davant l'Arc de Triomf i arribarà fins a la Diagonal pujant  per passeig Sant Joan. Li corresponen les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Oriental, el Garraf, l'Alt Penedès i els participants provinents de la resta dels Països Catalans.

Tarragona: representa "la república en xarxa i de progrés. De futur i progrés econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual, sense corredor mediterrani, amb la potencialitat econòmica escapçada". L'epicentre de la mobilització en aquesta ciutat serà la Rambla Nova i hi estan cridades les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Camp, Ribera d'Ebre, Conca de Barberà, la Terra Alta i el Priorat.

Lleida: serà el símbol de "la república de l'equilibri territorial. La diversitat de paisatge de tot el país es fa present amb la pagesia". Aquí la mobilització de les 17.14 es farà a la llera del riu Segre. Li toquen les comarques del Segrià, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Val d'Aran, el Pallars Jussà, les Garrigues, la Segarra, l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Noguera.

Salt: simbolitza "la república de la solidaritat i de la diversitat. El país de tots, de la justícia social, del respecte a la immigració, de la convivència, de la solidaritat amb els refugiats". L'acció de les 17.14 es farà al passeig dels Països Catalans. Les comarques que li pertoquen són la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès.

Berga: representa "la república de la cultura i les arrels d'una identitat viva, diversa, en construcció permanent". El nucli de la mobilització serà el passeig de la Pau i centralitzarà les marxes provinents del Berguedà, el Lluçanès, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Ripollès, l'Anoia, Osona i el Bages.