Onze detinguts a Barcelona i a la Costa Brava per blanqueig de capitals

El grup hauria blanquejat almenys 10 milions d'euros | Es tracta de ciutadans de nacionalitat ucraïnesa i russa que compraven immobles a través de societats amb capital d’origen il·lícit | Tancat un restaurant de Barcelona i detingut el seu propietari

Agents de la policia s'emporten detinguda una dona al restaurant Yubari de Barcelona
Agents de la policia s'emporten detinguda una dona al restaurant Yubari de Barcelona | ACN
Redacció
12 de juliol del 2016
Actualitzat a les 12:25h
La Policia Nacional espanyola i els Mossos d’Esquadra han detingut 11 persones en l’operació contra el blanqueig de capitals a Barcelona i la Costa Brava iniciada aquest dimarts a primera hora. Segons fonts de la Fiscalia, l’operació està dirigida contra un grup de ciutadans russos i ucraïnesos que haurien blanquejat almenys 10 milions d’euros mitjançant la constitució o compra de societats, a les quals posteriorment s’incorporaven els diners procedents d’activitats il·lícites que destinaven a la compra d’habitatges.

Aquest matí s’estan fent una quinzena d’entrades i registres a Barcelona, entre les quals hi ha el restaurant japonès Yubari, situat a l’Avinguda Diagonal, de qui s'ha detingut el seu propietari (i s'ha tancat l'establiment); a més d’altres al barri de Pedralbes i a s’Agaró, al Baix Empordà. L’operació, anomenada "Variola", es troba sota secret de sumari i s’està duent a terme en coordinació amb la Fiscalia Anticorrupció.

En total, el jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha autoritzat 16 entrades i registres i ha acordat el bloqueig de nombrosos comptes corrents, a més de l’embargament de mobles i immobles.

Concretament, l’operació investiga els presumptes delictes d’organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat en documents socials i mercantils i contra la Hisenda Pública. Segons la Fiscalia, els detinguts haurien creat un entramat empresaris, utilitzant testaferros, en què s’haurien incorporat capitals d’origen il·lícit, procedents d’altres societats constituïdes a Xipre i les Illes Verges.

Per fer aflorar els diners, el grup creava societats o en comprava de ja constituïdes a les quals, just immediatament després, injectava els diners, obtinguts presumptament de manera il·lícita, procedents de societats estrangeres i destinaven aquestes quantitats a comprar immobles a l’Estat. Fins ara, la Fiscalia Anticorrupció ha detectat la inversió de més de 10 milions d’euros mitjançant aquest procediment.

En l’operació, s’ha registrat almenys un domicili de s’Agaró, al Baix Empordà, i s’ha ordenat el tancament del restaurant Yubari, a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, entre els carrers Bailén i Girona. Segons la Fiscalia, aquest establiment tindria, com a principal objectiu, fer aflorar els diners de procedència il·lícita. 

A més, Anticorrupció considera que els acusats haurien comès el delicte de blanqueig de capitals en no disposar d’ingressos lícits que justifiquessin l’increment patrimonial, a més de l’existència dels entramats societaris que perseguien l’ocultació dels diners i de la seva titularitat. Els agents també haurien detectat operacions mercantils per simular l’origen legal dels fons, com els préstecs irreals per justificar les injeccions de diners a les empreses per comprar els immobles. 
 

Furgonetes policials, davant d'un restaurant de Barcelona implicat a la trama Foto: ACN