Sopa de Cabra i Sons del Món, el maridatge perfecte de vi i música

El grup gironí presenta "Bona nit malparits", que es tastarà al festival de l'Empordà i commemora els seus 30 anys de trajectòria | Sons del Món comença aquest dissabte 2 de juliol amb l'actuació de Noa i una proposta d'oci singular

Gerard Quintana, Laura Masramón, Xavi Pascual i Josep Thió.
Gerard Quintana, Laura Masramón, Xavi Pascual i Josep Thió. | Adrià Costa
02 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:28h
El vi i la música, en un maridatge que amplifica, encara més, el paisatge incomparable de L'Empordà. La fórmula sembla senzilla, però necessita de gust pel detall, de paciència, de sensibilitat. Potser per això, el festival Són del Món fa un pas més enllà i, per primera vegada en nou anys d'història, estableix una unió que traspassa el propi marc del festival: la creació d'un vi en honor a Sopa de Cabra, un grup que es troba en plena commemoració del seu trentè aniversari.
 
"Érem en el procés de buscar el vi que maridés amb el grup", explica Xavi Pascual, director del certamen, "quan vam dir: per què no un vi propi?". Amb la idea i la il·lusió de provar-ho, de seguida van buscar un celler de l'Empordà "on els propietaris entenguessin a la perfecció què és el grup". La resposta va ser La Vinyeta, un celler jove que cuida els vins i no fa produccions a gran escala. "Eren els productors que feien una millor simbiosi amb Sopa de Cabra, sens dubte", afirma Pascual.
 
Un crit de guerra convertit en vi negre de criança

Mesos després d'aquell propòsit, el vi ja és una realitat. "És un molt bon vi", explica Laura Masramón, la sommelier del festival, plenament satisfeta. "Aquest vi representa molt les tipicitats dels vins negres de l'Empordà, molt balsàmic amb un regust de torrats i d'herbes aromàtiques com el romaní o la farigola, amb la voluntat de transmetre molt el paisatge", raona, mentre subjecta una copa i l'ensuma, amb propietat. El resultat de la "simbiosi" és un vi de gamma mitjana, amb criança, apte per acompanyar amb el menjar.
 

Laura Masramón, la sommelier del festival. Foto: Adrià Costa

 
"Havia de ser així", subratlla Josep Thió, guitarrista i compositor del grup. "Negre, perquè el rock no s'avé amb un vi suau; de criança i no jove, perquè portem anys de trajectòria; i un vi fort, que ha passat per barrica i té un munt de notes i aromes". En part, una trajectòria musical és com un bon vi, ple de pòsits. "Si fem un tast en boca dels Sopa de Cabra del 2016 hi notaríem la transgressió del principi, aquella voluntat de ser gamberros", explica el guitarrista.
 
"Després, una etapa de recerca dels límits, amb experimentació. I, a final, una etapa de recolliment, on hem anat a buscar què som realment i ningú més pot ser". Un tast en boca d'aromes musicals on notarem uns orígens plens de pop i rock anglès, però també Lluís Llach o el Grup de Folk, "ingredients d'una banda sonora infantil que jo no sabia que havia quedat allà, com a influència", explica Thió. Anant al detall, també hi notaríem aromes de postpunk, de "movida madrileña", de música negra i cançó d'autor.
 
Cinc concerts de nivell amb tastos de vi

Tot aquest bagatge es podrà veure el proper 23 de juliol a la Ciutadella de Roses, en un concert que mostrarà la constant evolució del seu repertori. El concert és un dels punts àlgids d'un festival que inicia aquest dissabte amb el concert de Noa (2 de juliol), i continuarà amb Macaco (8 de juliol), Rosario (15 de juliol) i Manel (29 de juliol). Artistes de primer nivell que mariden la seva música amb els vins de l'Empordà, en unes actuacions programades en paratges únics com el Convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries.

El festival es veu complementat pel cicle de concerts "Música entre vinyes" a cellers de de la DO Empordà, que compta amb artistes com Sanjosex, Marc Parrot, Sabor de Gràcia, Sara Pi, Joana Serrat i Cris Juanico. Una proposta que fa de Sons del Món un festival destacat d'entre tots els que uneixen vi i música. Enguany, a més, l'oferta creix amb tastos de vins prèvies als concerts, sopars maridats i d'altres activitats que garanteixen una experiència única que relaciona l'impacte del vi al paladar amb la petjada que deixa les grans melodies.
 

«Bona nit malparits» representa molt les tipicitats dels vins negres de l'Empordà. Foto: Adrià Costa