Dos bombers, ingressats a l'UCI per una intoxicació alimentària

Els treballadors del cos d'emergències podrien patir botulisme, causat per ingerir un dels tòxics naturals més potents

Redacció
29 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:29h
Dos bombers del Parc de Palafrugell es troben ingressats a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Josep Trueta per un possible cas de botulisme, segons ha informat el Departament de Salut. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ja investiga el cas, que se centra en un dinar casolà que van compartir els dos afectats dilluns passat, junt amb set companys més, mentre estaven de guàrdia. 

Només dos van desenvolupar els símptomes, que es van iniciar el dilluns a la nit. Dimarts van acudir d'urgències a l'Hospital de Palamós, d'on van ser derivats a l'Hospital Josep Trueta. Tot seguit, van ser traslladats a l'UCI en estat greu i pronòstic reservat.

Les intoxicacions per botulisme són poc freqüents però de conseqüències greus. Concretament, són causades per la ingestió de toxina botulínica (NTBo) - un dels tòxics naturals més potents -. Tradicionalment s'ha associat al consum de conserves casolanes, carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació - fumat en fred, productes envasats al buit -semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. De moment, tècnics de l'Agència estan investigant quin aliment podria ser el causant de la intoxicació.

El darrer brot declarat a Catalunya va ser l'any 2011, quan es van intoxicar els 5 membres d'una mateixa família a Barcelona.