Més de 32.000 estudiants catalans s'examinen de la selectivitat

Les primeres proves han estat les de llengua castellana i catalana i literatura

Joves garrotxins s'examinen de la selectivitat a Olot, aquest matí
Joves garrotxins s'examinen de la selectivitat a Olot, aquest matí | Martí Albesa
Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:21h
Un total de 32.224 estudiants començaran aquest dimarts les proves d'accés a la universitat (PAU) que tindran lloc, en horari de matí i tarda, fins a aquest dijous, segons dades de la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat.

Del total de matriculats, 26.161 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el Batxillerat, 2.672 són estudiants amb matrícula lliure -procedents de Batxillerat d'altres anys o sense PAU-, i 2.814 procedeixen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Aquest dimarts serà el torn de les llengües castellana i catalana i literatura, l'anàlisi musical, l'economia de l'empresa, química, mentre que dimecres es faran les avaluacions d'història, història de la filosofia, ciències de la terra, disseny, matemàtiques aplicades, llengua estrangera i història de l'art. Dijous se succeiran els exàmens de geografia, física, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual, grec, literatura catalana i tecnologia industrial.

Hi hauran 152 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de Secundària, distribuïts en 18 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, ha remarcat divendres que amb vista al 2017 l'acord vigent en el sistema universitari català és de "continuïtat" i de mantenir el sistema vigent aquest any", malgrat que el Ministeri d'Educació vol implantar la nova "revàlida".

Jou ha assegurat que amb vista al 2018 el CIC vol renovar les PAU mantenint el seu vincle amb el procés de preinscripció que és el que assegura "ordenar als estudiants de manera global i anònima fet que contribueix a donar-li prestigi, ja que és un model que garanteix l'accés en igualtat de condicions".
 

Els estudiants garrotxins fan l'examen de selectivitat a l'INS Montsacopa d'Olot Foto: Martí Albesa


Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d'estudiants.

En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes -llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història o història de la filosofia- i una matèria de modalitat.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat -que té un valor de 60%- i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU -un 40%, si la qualificació d'aquesta fase és com a mínim de 4- hauran superat la selectivitat i, per tant, tindran accés a la universitat.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de Batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat.

Amb les dues millors qualificacions, una vegada ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es volen cursar, es calcula la nota d'admissió fins a 14 punts.

Per primera vegada, el tribunal ordinari específic (TOE), en què s'examina l'alumnat que en Batxillerat ha seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia, s'habilitarà en seus descentralitzades per acollir a un total de 324 alumnes.

Coincidint amb les PAU, 1.070 alumnes procedents de matrícula lliure -Batxillerat anterior a 2016- i de graus formatius de grau superior faran la prova d'aptitud personal -una prova de Llengua catalana i una altra de castellana- per accedir als graus en Educació Infantil i Primària.
 

Més de 180 estudiants de la Garrotxa s'examinen de la selectivitat a Olot. Foto: Martí Albesa