El Celler de Can Roca cedeix la corona de millor restaurant del món

L'establiment gironí passa a ocupar la segona posició del rànquing de la revista “Restaurant”, per darrere de l’italià Osteria Francescana | Joan Roca s'emporta el premi al millor xef a la gala de Nova York

Joan Roca, rebent el premi al millor xef del món
Joan Roca, rebent el premi al millor xef del món | ACN
Redacció
14 de juny del 2016
Actualitzat a les 8:46h
El Celler de Can Roca ha cedit la corona que el distingia com a millor restaurant del món a l'Osteria Francescana (Itàlia) i passa a ocupar la segona posició del rànquing de la revista Restaurant. L'establiment regentat pels germans Roca va liderar per primera vegada la prestigiosa llista el 2013 i va repetir l'èxit el 2015. El podi el completa el restaurant Eleven Madison de Nova York. El danès Noma, que el 2014 va ocupar la primera posició en lloc del restaurant dels germans Roca i que l'any passat va quedar tercer, cau fins a la cinquena posició, just per sota del restaurant peruà Central.

Durant l'acte, Joan Roca s'ha emportat el premi al millor xef, un guardó que escullen entre els mateixos cuiners. La publicació britànica ha celebrat aquest dilluns i per primera vegada des de Nova York la gala en què s'escull el rànquing dels 50 millors establiments gastronòmics del planeta.

El trasllat a Nova York de la gala de la revista Restaurant no ha funcionat com a talismà per als germans Roca per revalidar la primera posició en el rànquing de millors restaurants del món. El restaurant italià Osteria Francescana, fins l'any passat a la segona posició, ha desbancat el Celler de Can Roca en el lideratge de la prestigiosa llista, en una cerimònia que ha mantingut la incògnita fins al final.

Amb tot, els reconeixements per al Celler de Can Roca continuen creixent i durant la gala Joan Roca ha estat reconegut pels seus companys cuiners amb el Premi a l'Elecció dels Xefs, un guardó patrocinat per Estrella Damm.

L'altre representant de la cuina catalana a la llista ha estat el restaurant de tapes Tickets d'Albert Adrià –guanyador el 2015 del Premi al Millor Xef de Pastisseria -, que després que el 2014 entrés en el rànquing per primera vegada, escala 13 llocs i passa de la 42a posició a la 29a.

La gala ha constatat també el bon moment de la cuina a l'Estat, amb dos restaurants entre les deu primeres posicions. Concretament, el basc Mugaritz, de Sant Sebastià, baixa una posició i passa del sisè lloc al setè. Amb tot, l'Estat suma un nou restaurant al top 10, amb la incorporació de l'Asador Extebarri, a Atxondo, que passa de la tretzena posició a la número 10.

L'Azurmendi, a Larrabetzu, puja tres graons fins al número 16, mentre que l'Arzak, un altre dels clàssics de la cuina basca, cau quatre posicions i queda en el lloc 21. El Quique Dacosta, a Dènia, se situa en el lloc 49.

Onze anys a la llista

El Celler de Can Roca fa onze anys que va entrar per primera vegada en aquesta llista i, després d'El Bulli de Ferran Adrià, és el segon establiment català que va aconseguir coronar el rànquing. Els germans Roca van arribar a la primera posició el 2013, superant el danès Noma de René Redzepi. El 2014, els papers es van invertir i l'establiment de Copenhaguen va passar per davant d'El Celler de Can Roca, que va quedar en segona posició. Aquell any, els organitzadors van crear el premi al millor pastisser del món, que es va endur el responsable de la part dolça d'El Celler, Jordi Roca.

Un any més tard, el 2015, el restaurant gironí tornava al capdamunt de la llista. Darrere s'hi va situar l'Ostreria Francescana de Mòdena i el Noma de Copenhaguen. Com ja va passar el 2013, Girona es va bolcar amb els germans Roca i va celebrar aquest nou èxit.

Secretisme entorn al guanyador

La llista dels 50 millors restaurants del món que elabora anualment la revista Restaurant es configura a través dels vots de 900 experts del món de la gastronomia, que voten set restaurants cadascun. No hi ha cap criteri establert per determinar per quin restaurant votar i cada jutge escull segons la seva experiència personal.

En les últimes edicions els organitzadors de la cita s'han marcat com a prioritat que no hi hagi filtracions amb l'objectiu que el guanyador no es conegui fins a l'hora de l'anunci.