Llencen aigua amb palanganes al Ter a Girona per reclamar més cabal

La plataforma Aigua és Vida denuncia que el riu està sobreexplotat i que s'incompleix amb el cabal ecològic fixat per la Generalitat l'any 2006

Cinquena palangada al riu Ter
Cinquena palangada al riu Ter | ACN
Redacció
06 de juny del 2016
Actualitzat a les 9:42h
Carregats amb palanganes, regadores o directament des de garrafes, una vintena d'activistes de la Plataforma Aigua és Vida han llançat aigua al riu Onyar des de l'emblemàtic Pont de Pedra de Girona en la 5a Palanganada pel Ter. L'objectiu d'aquesta acció simbòlica és reclamar un cabal més alt pel riu Ter, un riu que segons l'entitat està sobreexplotat. De mitjana acostuma a portar entre 3 o 4 metres cúbics per segon, molt per sota del cabal ecològic fixat en el pla sectorial de cabals de manteniment de la Generalitat del 2006. Uns incompliments que suposen greus perjudicis pel medi ambient i també econòmics. Paral·lelament, des de l'associació denuncien que fa 60 anys que es travessa el 76% de l'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Una vintena d'activistes s'han reunit aquest dissabte al migdia al bell mig del Pont de Pedra de Girona per portar a terme una acció reivindicativa. Carregats amb palanganes, regadores, porrons o directament des de garrafes, els manifestants han llançat aigua al riu Onyar en defensa del cabal del riu Ter. L'Onyar, afluent del riu Ter, s'uneix al Ter al seu pas per Girona. "Sabem que no hem llançat l'aigua directament al Ter però la nostra voluntat era i és arribar al màxim nombre de gent possible per difondre el nostre missatge", ha comentat Masramon.

Aquest dissabte l'entitat ha volgut posar tots els focus en la situació que pateix el riu Ter. Segons denuncien, aquest riu porta de mitjana un cabal d'entre 3 o 4 metres cúbics durant l'any, molt per sota dels límits legals que es van marcar en el Pla sectorial de cabals de manteniment del 2006 la Generalitat de Catalunya. Des de fa tres mesos, la plataforma mesura cada dia el cabal del riu Ter al seu pas pel pont de la Barca. Així, han pogut evidenciar el fort incompliment del cabal ecològic fixat en el pla de cabals del Govern ara fa deu anys. En concret, en el 85% dels dies, s'ha incomplert la normativa i no s'ha arribat al mínim marcat.

Una de les principals raons de la reducció és el transvasament del 76% de l'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Situació que el director de l'Agència Catalana de l'aigua va admetre la passada setmana que calia reduir però que no hi havia les infraestructures per fer-ho.

Aquesta dràstica reducció del cabal comporta perjudicis per al medi ambient tals com reducció de la humitat, desaparició d'espècies animals i vegetals i, fins i tot, conseqüències econòmiques; denuncien els activistes. A part del transvasament, des dels anys 60 es calcula que el cabal del Ter s'ha reduït un 40% a causa del canvi climàtic. "Demà la gent es mobilitzarà pel delta de l'Ebre però el delta del Ter fa temps que ha desaparegut, com que no hi ha aigua circulant creixen les algues. És la mort del riu", assenyala Masramon. Des de l'entitat comenten que un bon cabal ecològic que asseguraria el futur del riu serien uns 6 o 7 metres cúbics per segon.

Demà, diversos membres de la plataforma gironina assistiran a la manifestació que s'ha convocat a Barcelona en defensa del delta de l'Ebre.