La primavera esclata a Girona amb un Temps de Flors multitudinari

Milers de persones omplen la ciutat per veure els 134 espais que s’han ornamentat en la 61a edició del festival floral

Girona s'ha omplert amb el Temps de Flors
Girona s'ha omplert amb el Temps de Flors | Ajuntament de Girona
Redacció
07 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:17h

Girona, Temps de Flors. Foto: Ajuntament de Girona


Girona ja respira, olora i sent les flors. Des de primera hora del matí, la ciutat bull d’activitat amb la 61a edició del Temps de Flors. Des de tasses amb til·la, paraigües que aixopluguen flors, ous trencats, testos flotants al pont de les Peixateries Velles o finestres que obren la ciutat al món a les escales de la Catedral. Fins a 179 projectes florals conceptuals ornamenten 134 espais de la ciutat.

De nou, entre els visitants –procedents d’arreu de Catalunya, França i d’altres països- hi ha disparitat d’opinions; uns troben a mancar més flors naturals mentre que d’altres destaquen les idees conceptuals i originals que decoren la ciutat. A part dels espais tradicionals, enguany han impressionat i molt les novetats, com l’edifici romà del Riu Galligants i, sobretot, el món màgic que s'ha creat al soterrani de la Catedral on s’uneixen tots els sentits. Un miler de voluntaris participen en aquesta edició que ha programat una àmplia agenda cultural i que espera atreure uns 200.000 visitants fins el proper 15 de maig.


Tot i el cel encapotat i les quatre gotes que han caigut durant les primeres hores del matí, els visitants que estaven a Girona no s'han desanimat i han omplert des d’abans de les nou del matí els carrers de la capital gironina. Enguany, el certamen Girona, Temps de Flors que arriba a la seva 61a edició s’allargarà durant nou dies, del 7 al 15 de maig. Disposa d’un pressupost de 400.000 euros i s’han ornamentat 134 espais amb 179 projectes florals. Des del consistori esperen rebre uns 200.000 visitants com en les últimes edicions.

Enguany, un miler de voluntaris han ajudat a les tasques de col·locació, ordenació i guiatge de les riuades de gent que des d’aquest dissabte omplen la ciutat. Per quart any consecutiu, les flors també es podran veure durant la nit, des d’una òptica totalment diferent. Serà aquest dissabte a la nit, el proper 11 i 14 de maig, quan els muntatges creats per entitats, escolars i empreses restaran oberts fins a la mitjanit.
 

Girona, Temps de Flors. Foto: Ajuntament de Girona


Un any més, els espais tradicionals de la mostra floral com les escales de la Catedral de Girona –amb una catifa de gespa i finestres que mostraven la ciutat arreu del món- els patis dels carrers de la Força amb decorats ben originals creats amb diversos materials, el passeig arqueològic amb muntatges interessants – com les tasses de til·la, una llengua de menta, una cascada de llum que entrava per una finestra mitjançant flors o fins i tot la recreació d’un joc de taula de paraules, han estat alguns dels espais més visitats.

Les novetats triomfen

No obstant això, les noves localitzacions d’aquest any com l’edifici romà al carrer del Riu Galligants, les escales de la basílica de Sant Feliu, el trajecte fins a l’ermita del Calvari, la nova “platja” del riu Ter o els soterranis de Catedral han impactat, i molt. Sobretot, les “catacumbes” de la Catedral de Girona on, per primer cop, s’ha instal·lat un muntatge únic que uneix diversos sentits: el món visual, l’univers sonor i l’olfactiu. Un món màgic i oníric on els visitants poden deixar anar la seva imaginació.

“És un espai molt interessant i bonic. És el que més m’ha agradat de tots, és fresc, una idea nova que està molt ben executada”, ha explicat al Meritxell, veïna del barri vell de Girona. “M’ha impressionat molt, quan he entrat per la porta m’ha impactat, sembla com si entressis en un univers totalment diferent”, assegurava en Marc que ha accedit amb el seu pare als soterranis després de fer més de tres quarts d’hora de cua. “L’espera ha valgut la pena, han sabut aprofitar molt bé el joc d’ombres que proposa aquesta zona”, ha comentat la Reyes, veïna de Granada, qui ha assegurat que la seva ciutat natal també s’adorna amb flors un cop a l’any però que es tracta d’un projecte totalment diferent al que es pot veure aquests dies a Girona.
 

Flors i estelades a Girona. Foto: Ajuntament de Girona


En concret, els soterranis s’han ornamentat de manera que semblés que els visitants entraven en un bosc màgic. Arbres misteriosos, flors exuberants típiques d’un bosc frondós fins a un desert àrid però rítmic. Música, fum i jocs d’imatges visuals s’entremesclen per conformar un muntatge únic.

Les fonts d'aigua també tenen un pes especial aquest any. Totes les que es troben al carrer de l’Argenteria, Nou del Teatre, Ballesteries, Calderers i la Pujada de la Catedral s’han adornat per a l’ocasió amb fulles, flors blanques i liles. D’altra banda, i com a cloenda de les activitats per commemorar el 30è aniversari de l’agermanament entre Albi i Girona, la ciutat occitana ha elaborat un projecte que es pot veure als jardins de la Torre Carlemany. També s’han fet intervencions especials sota els arbres del camí del Calvari, des del passeig Arqueològic fins a l'ermita.
 

Girona, Temps de Flors. Foto: Ajuntament de Girona