Europa investiga l'Estat per la sentència contra els joves que van cremar fotografies del rei

El Tribunal Europeu dels Drets Humans investiga si va existir un delicte d'incitació a l'odi o si, per contra, preval el dret a la llibertat d'expressió i pensament

ACN
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 9:46h
El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, ha obert una investigació i ha demanat informació a l'estat espanyol sobre el cas dels dos joves antimonàrquics condemnats per cremar fotografies del Rei a Girona el 2007. Els dos joves van ser condemnats per l'Audiència Nacional i, posteriorment, el Tribunal Constitucional va ratificar la sentència. El tribunal els va condemnar a 15 mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona (pena substituïda per multa de 2.700 euros cadascun).

El seu advocat, Benet Salellas, va recorre la sentència i la va elevar al tribunal europeu. Estrasburg ha obert diligències i ha enviat un requeriment al govern espanyol perquè faci una exposició dels fets i aporti les observacions que cregui necessàries. L'Estat té temps per enviar la documentació fins a l'11 de juliol. El tribunal europeu haurà de resoldre si els dos joves van cometre un delicte d'incitació a l'odi o, si per contra, preval el dret a la llibertat d'expressió i pensament.

Acte de protesta per la visita de Joan Carles I

El cas de la crema de fotografies del Rei a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre de 2007 continua portant cua. La crema era un acte de protesta per la visita de Joan Carles I a la ciutat. Un grup de joves es va concentrar davant l'ajuntament i, a cara descoberta, van calar foc a diverses fotografies on apareixia el rei Joan Carles I i la reina Sofia i que van enganxar cap per avall en una estructura de cartró. 

L'Audiència Nacional ja va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a 15 mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona (pena substituïda per 2.700 euros de multa cadascun). El seu advocat, Benet Salellas, va recórrer la sentència però, finalment, el Tribunal Constitucional la va ratificar el juliol del 2015. La sentència concloïa que cremar fotografies del rei no està emparat per la llibertat d'expressió perquè és un acte "ofensiu" i "incitador a l'odi". 

Llavors, l'advocat dels joves ja va anunciar que elevava el cas fins al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg que, finalment, ha obert una investigació. En data 21 de març, ha enviat un requeriment a l'estat espanyol i li demana informació sobre els fets. Concretament, l'insta a aportar informació sobre la qüestió plantejada per l'advocat dels joves. 

Salellas ha demanat a Estrasburg que es pronunciï sobre si la crema de fotografies del Rei suposa un delicte d'incitació d'odi –tal i com recollia la sentència del Tribunal Constitucional- o bé, per contra, si és un acte que està emparat per la llibertat de pensament i d'expressió, un dret recollit en la Convenció dels Drets Humans. 

El govern espanyol té fins a l'11 de juliol per enviar la documentació al tribunal europeu.