El MOT es «consolida» en l'edició més multitudinària del festival

La biblioteca Carles Rahola de Girona i la sala La Carbonera registren un 90% d'ocupació | L'anècdota del festival la va protagonitzar Enric Marco irrompent a la sala i qualificant a Javier Cercas "d'impostor"

Les converses entre escriptors són l'essència del MOT
Les converses entre escriptors són l'essència del MOT | Martí Albesa (Festival MOT)
Redacció NacióGarrotxa
18 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:36h

Conversa sobre «vides obsessives» el primer dia del MOT a Olot. Foto: Martí Albesa (Festival MOT)


Els organitzadors del Festival MOT valoren molt positivament la tercera edició del certamen, que asseguren "ha representat la consolidació del festival al territori català". Els dos espais on s'ha desenvolupat el MOT, la Biblioteca Carles Rahola de Girona i la sala La Carbonera d'Olot, han registrat un 90% d'ocupació de mitjana, arribant al 100% en diverses de les xerrades. 

Sota el lema Escriure vides, vides escrites, les dues ciutats han reflexionat sobre les biografies de personatges reals o inventats. Escriptors com Amélie Nothomb, Javier Cercas, Mia Couto, John Banville, David Foenkinos, Juan José Millás o Gonçalo M. Tavares han conversat durant dues setmanes a Olot i a Girona.

La conversa entre la comissària del Mot, Mita Casacoberta, i Amélie Nothomb va ser l'activitat que va congregar més públic, fent petita la Biblioteca Carles Rahola. El festival fins i tot va haver d'habilitar un espai annex des d'on seguir-la davant la multitud de persones que s'havien apropat fins a la biblioteca gironina.

Una altra de les activitats que van assolir el ple absolut va ser el debat entre Javier Cercas i Maria Barbal sobre Escriure impostors, ja que tots dos han novel·lat la vida d'Enric Marco, el català que va fingir haver estat en un camp de concentració nazi. Precisament, Marco va irrompre a la sala a l'inici de la conversa per encarar-se amb Cercas i qualificar-lo d'impostor. 
 

Irrupció d'Enric Marco a l'inici de la conversa amb Javier Cercas. Foto: Martí Albesa (Festival MOT)


La fórmula d'unir esforços entre dues ciutats per "festivalejar de cultura", en paraules del delegat territorial de Cultura, Francesc Ten, està recollint els seus fruits. El MOT ha reflexionat, entre altres, sobre escriure Picasso, Verdaguer, parlar de pares, de mares, de maquis, de muses, de vides rebels i també de vides obsessives.

A part de les converses, el MOT s'ha complementat amb dues representacions teatrals tan a Girona com a Olot i la presentació-concert del llibre de Quico Pi de la Serra Jo no hi era però me'n recordo. Altres activitats complementàries al festival han estat exposicions i lectures dramatitzades.