La Bisbal d'Empordà i Ripoll declaren «persona non grata» Felip VI i la família reial

Els dos municipis se sumen a altres localitats gironines com Breda i Sant Gregori , que van prendre la decisió per unanimitat | Ripoll també acorda canviar el nom del carrer dedicat a un general franquista

Felip VI
Felip VI | Casa Reial
Redacció
30 de març del 2016
Actualitzat a les 9:33h

Continua creixent la llista de municipis gironins que declaren Felip VI persona non grata al seu municipi, així com tots els membres de la família reial. Els plens de dues capitals de comarca, la Bisbal d'Empordà i Ripoll, han aprovat aquest dimarts vespre mocions en contra de la monarquia.

A Ripoll, la moció l'ha presentat ERC i ha comptat amb el suport de tots els regidors, a excepció de tres membres de l'equip de govern de CiU que s'han abstingut. A la Bisbal, el govern format per ERC i la CUP ha impulsat el text, que ha prosperat sense dificultats i només ha rebut el vot en contra de la regidora d'Unió i tres abstencions (una del PSC i dos de Compromís). Breda va ser el primer municipi que a finals de gener va donar llum verda a una moció d'aquest tipus i s'hi va sumar també Sant Gregori. 

Els detalls de la moció de Ripoll

La moció que ha presentat ERC de Ripoll declara Felip VI persona non grata i també a qualsevol representant de la monarquia espanyola per ser representants d'un Estat que, segons el text de la moció, "impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya". També es diu que el consistori evitarà participar en qualsevol acció que suposi el "reconeixement" de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola.

Entre els arguments recollits al text de la moció, es remarca que el rei ostenta un títol que és una herència dictada per Francisco Franco i que "entronca amb la pèrdua de llibertats nacionals que encara hi ha als Països Catalans i que no s'han recuperat". Així mateix, s'exposa que el monarca representa la màxima figura institucional d'un Estat que "impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya" i d'uns valors "completament allunyats de la igualtat entre ciutadans".

Acord per canviar el nom del carrer dedicat a un general franquista

En el ple d'aquest dimarts a Ripoll també s'ha aprovat una moció de la CUP per canviar el nom del carrer General Fuensanta i al barri que es va batejar així a finals dels anys seixanta en record d'un general franquista. Era el segon cop que es portava al ple després que la formació la presentés per primer cop en el ple del mes passat, provocant crispació i desconcert entre els veïns que consideraven que no se'ls havia informat degudament. Ara s'ha aprovat la moció que han presentat de manera consensuada i ha rebut 15 vots a favor i un en contra (el de la CUP).

En el ple de febrer, l'equip de govern va donar-se un mes de marge per obrir un procés informatiu entre els veïns i explicar-los que la petició de canviar el nom es feia en compliment de la llei de la memòria històrica i aclarint-los tots els dubtes. Un cop reunits amb els veïns, l'ajuntament ho ha tornat a abordar en el ple d'aquest dimarts i la proposta ha prosperat.

La moció insta l'equip de govern a canviar la nomenclatura del carrer durant la primera meitat d'aquesta legislatura per un nom escollit a través d'un procés participatiu entre els veïns que s'ajusti "als valors democràtics i sense cap connotació lligada al nom actual". També es diu que el consistori facilitarà als veïns els passos a seguir en el canvi de nom del carrer en els temes administratius. La previsió és poder fer el canvi de nom a mitjans de l'any vinent.