Una substància del card marià redueix la metàstasi cerebral del càncer de pulmó

Investigadors i metges de l'ICO Girona en proven l'eficàcia en dos pacients i volen impulsar ara un assaig clínic per veure si té més aplicacions

per Redacció , 21 de març de 2016 a les 16:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi elaborat per metges i investigadors de l’ICO Girona demostra per primera vegada l'eficàcia d'una substància natural, la silibinina, en el tractament de les persones que pateixen càncer de pulmó amb metàstasi cerebral. Aquesta, s’extreu de les llavors del card marià, una planta típica del Mediterrani i, que des de fa segles, s’utilitza com a protector hepàtic. 

L’estudi, encapçalat pel doctor Joaquim Bosch, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona, s'ha fet a dos pacients que tenien la malaltia molt avançada, i que gairebé només rebien cures pal·liatives.


Administrant-los cinc cops al dia un medicament (que de fet ja es troba en farmàcies per tractar el fetge) s'ha aconseguit reduir fins a un 85% la mida de les metàstasis. Ara, els investigadors de l'ICO busquen recursos per impulsar un assaig clínic que permeti veure si el tractament amb  silibinina és eficaç amb altres càncers.

L'estudi de l'ICO Girona, de fet, és el primer que demostra l'eficàcia d'aquesta substància natural en humans amb càncer. Va començar a fer-se el 2011 i, dos anys més tard, ja es van publicar els primers resultats positius al laboratori (on es veia la capacitat antitumoral de la silibinina en cèl·lules i ratolins). Ara, per primer cop s'ha fet en pacients. 


 

 

Participació