La difícil successió de Puigdemont a l'alcaldia de Girona

CDC aposta per Albert Ballesta, delegat d'Interior a les comarques de Girona i número 19 de la llista | Per tal que resulti elegit han de renunciar tots els membres de la candidatura de l'11 al 18 | Demòcrates de Catalunya manté el pols i continua apostant per Isabel Muradàs, alcaldessa en funcions .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 34px; line-height: 34px; }

Carles Puigdemont, a l'Ajuntament de Girona
Carles Puigdemont, a l'Ajuntament de Girona | Carles Palacio
Redacció
19 de gener del 2016
Actualitzat a les 17:17h

La successió de Carles Puigdemont a l'Ajuntament de Girona està esdevenint molt difícil. Aquest divendres, 22 de gener, acaba el termini per tal que el ple municipal esculli el nou alcalde o alcaldessa de la capital de l'Onyar. Hores d'ara el més calent és a l'aigüera: CDC aposta per Albert Ballesta, delegat d'Interior a les comarques gironines i número 19 de la llista, mentre que Demòcrates per Catalunya manté el nom d'Isabel Muradàs, actual alcaldessa en funcions, i que ocupa el càrrec des de l'endemà de la investidura del nou president.

La precipitada renuncia de Carles Puigdemont va posar sobre la taula fins a quatre noms per succeir-lo en el si de l'equip de govern: Isabel Muradàs (que era primera tinent d'alcalde), Marta Madrenas (segona tinent d'alcalde i regidora d'Urbanisme i Activitats), Carles Ribas (portaveu del grup municipal de CiU i regidor del Projecte Ferroviari i de Sostenibilitat) i Maria Àngels Planas (quarta tinent d'alcalde i regidora d'Hisenda i Règim Interior). Tanmateix, finalment CDC considera que el candidat ideal és Albert Ballesta, que ocupava el número 19 a la llista de les municipals del 2015. Per tal que pugui ser regidor –i, en conseqüència, votat com a alcalde- han de presentar la renúncia oficial tots els membres de la candidatura dels números 11 al 18.

Més enllà del problema “logístic” de presentar fins a vuit renúncies, el principal problema és polític. El número 11 de la llista de CiU és Vicenç Estanyol, membre de Demòcrates de Catalunya, el mateix partit que Isabel Muradàs. La formació escindida d'UDC, de moment, no té intenció d'afavorir un pacte que els deixaria sense el seu principal càrrec institucional. Tot plegat en un escenari enverinat ja que Unió va presentar una instància per tal de considerar trànsfugues els regidors de Demòcrates.

La successió arriba a la Diputació

La negociació pel relleu a l'alcaldia de Girona ha arribat aquest matí al ple de la Diputació de Girona. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha criticat CiU “per escollir a dit” el substitut de Puigdemont i ha assegurat que dins de l'equip de govern “s'estan fotent d'hòsties”.

La seva declaració ha provocat les rèpliques del president de la corporació i president de CDC a Girona, Pere Vila, que li ha retret que faci aquestes acusacions. També ha sortit al pas la diputada i regidora a Girona, Maria Àngels Planas, que ha negat qualsevol conflicte intern i ha dit que tots fan “pinya”.