El president d'Amer, la vila rebel

Puigdemont ha recordat en el seu discurs d'investidura la memòria de la lluita dels pagesos de remença | L'aixecament popular del segle XV va convertir-la en el centre de les seves assemblees

Redacció
11 de gener del 2016
Actualitzat a les 9:44h
Amer, la vila nadiua de Carles Puigdemont, nou president de Catalunya, ha protagonitzat diversos moments de la història de Catalunya. El segle XV va ser la capital del gran moviment dels pagesos de remença, el primer aixecament mundial documentat contra els usos feudals. A finals del segle XV, milers de pagesos de la Selva i dels territoris veïns es reunien en assemblees i afrontaven una llarga i penosa lluita contra el poder feudal que va culminar amb una victòria que encara avui té ressò a la història i que Carles Puigdemont ha recordat en el seu discurs d'investidura al parlament de Catalunya.

El 1640, els veïns d'Amer van atacar als terços militars castellans de Juan de Arce, donant lloc a uns violents enfrontaments que culminarien en la Guerra dels Segadors. Justament a l'etapa final d'aquesta guerra, les tropes de Felip IV van assaltar a Amer i van ocupar la vila després d'una sagnant batalla. En venjança, els soldats van dinamitar l'església parroquial, que no va ser reconstruïda.

Amer també va ser escenari de combats durant l'època carlina. El 1849, va ser centre d'operacions de les tropes del general rebel Cabrera.

El 1931, la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya va assolir el 80% dels vots a eleccions municipals, obrint una etapa democràtica que es tancaria amb la dictadura franquista que, segons les dades disponibles, va desfermar una repressió que va afectar el 9% dels veïns del municipi, entre afusellats i empresonats. Durant la guerra, els edificis religiosos havien estat destruïts pels moviment revolucionari.