El Govern es posa al costat dels ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional espanyola

La consellera Meritxell Borràs descarta que s'hagi comès cap delicte, ja que les mocions aprovades són actes de "contingut polític" | Carles Puigdemont preveu que "pràcticament un centenar" de consistoris aprovin aquest tipus de resolucions

La consellera, Meritxell Borràs, amb Miquel Buch i els alcaldes denunciats
La consellera, Meritxell Borràs, amb Miquel Buch i els alcaldes denunciats | Isaac Meler
Redacció
10 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:46h

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha anunciat que el Govern "estarà al costat dels municipis" denunciats per la Fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola per haver aprovat mocions a favor de la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya del passat 9 de novembre. La consellera ha argumentat que aquest tipus de mocions estarien dins del dret a la "llibertat d'expressió" dels consistoris ja que són de "contingut polític". 

"Estem parlant d'opinar, de fer política i de llibertat d'expressió", ha insistit Borràs, tot descartant que, en cap cas, s'hagin produït els delictes de sedició, rebel·lió, prevaricació, desobediència, usurpació d'atribucions i ús indegut fons públics pels quals s'investiga als alcaldes i regidors. "Deixin en pau als ajuntaments de Catalunya, que puguin debatre amb llibertat", ha manifestat.  

"Atacar els ens municipals es atacar al conjunt del país", ha continuat Borràs, qui també ha denunciat que des de l'Estat espanyol hi ha "la ferma intenció de perseguir-nos i emmordassar-nos". Sense concretar, de moment, quin tipus de suport donarà el govern als investigats, la consellera ha assegurat que estaran en contacte per veure, finalment, quina és la millor resposta.

Borràs ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i els investigats: l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; l’alcalde de Celrà, Daniel Cornellà, i l’alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont; i l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. Aquesta última, ha assegurat que encara no ha rebut la notificació.

Més mocions

Per la seva banda, Puigdemont ha anunciat que tot i que de moment són pocs els ajuntaments que han aprovat aquestes mocions "en vindran" perquè ja n'hi ha "pràcticament un centenar" que han convocat plens per debatre aquesta qüestió i "tenen majoria" per votar a favor de la declaració de ruptura. "No ens pensem atemorir", ha declarat, per afegir que "és evident" que els consistoris independentistes s'hauran de "muscular jurídicament per fer front a l'atac als ens municipals".

Finalment, Miquel Buch, ha fet una crida a altres partits que "estaven legítimament en contra" de la delcaració independentisa a fer mocions en contra de la denúncia, de manera que ara demostrin que estan d'acord en "defensar la llibertat expressió". A més, el president de l'AMC ha dit que el "sorprèn" que es citéssisn els mitjans de comunicació "abans que es rebéssin les notificacions". "La justícia prefereix avisar als mitjans que a les persones que s'han d'avisar", ha lamentat.