La Fira de l'Avet d'Espinelves, una cita multitudinària amb un inici humil

El tradicional certamen nadalenc, que arrenca dissabte, compleix 35 anys

Primera edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves, l'any 1981
Primera edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves, l'any 1981 | Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
04 de desembre del 2015
Actualitzat a les 9:49h

Primera edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves, l'any 1981. Foto: Josep M. Montaner


El desembre de 1981, un grup de joves d’Espinelves, el Jovent Club, va tenir una idea per recaptar diners per comprar un equip de música per a la festa major: van organitzar una fira on vendrien avets. La primera edició de la Fira de l’Avet d’Espinelves va comptar amb unes quantes parades i quatre visitants mal comptats. Ningú s’imaginava què passaria després.

Trenta-cinc anys més tard, el certamen ja compta amb una vuitantena de parades, i és un dels punts de trobada nadalencs per excel·lència. Centenars de persones d’arreu del país tenen fixada la data al calendari per anar a comprar el tradicional arbre de Nadal.

L’organització espera enguany trencar tots els rècords de visitants, amb unes 100.000 persones, després de la seva gran presència mediàtica, aquesta setmana, al programa “Divendres” de TV3. Cal recordar que el petit municipi d’Espinelves, ubicat a la zona del Montseny-Guilleries, només té 196 habitants, segons les darreres dates d'Idescat.

La 35à edició de la Fira de l’Avet d’Espinelves arrencarà aquest dissabte, 5 de desembre, i s’allargarà fins al dia 13, cobrint dos caps de setmana complerts. L’estrena del certamen coincidirà amb una altra cita multitudinària: el Mercat Medieval de Vic. Les llargues cues a la C-17 i a l'Eix Transversal estan garantides.

A més de les tradicionals parades d'arbres i les parades artesanals, els assistents a la Fira de l'Avet podran gaudir d'activitats paral·leles com exposicions, una mostra d’arts i oficis, actuació de grallers, una trobada de plaques de cava i màgia artesana, entre d'altres propostes.

“El preu d’un bon avet, entre 1,50 i 1,70 metres, estarà fixat de 20 euros en amunt, segons el tipus d’arbres que es compri”, diu l’alcalde del poble, Joan Manuel Claveria. “Més barats també se’n podran trobar, però ja són més petits”, afegeix.

Els horaris de la fira seran de 10 a 19:30 hores, els dies 5, 6, 7, 8, 12 i 13 de desembre. La resta de dies, s’escurçarà l’obertura: de 10 a 17 hores.
 

Recull de galeries de fotos de la Fira de l'Avet d'Espinelves