Celrà desobeirà l'Audiència Nacional

Els jutjats centrals d'instrucció 1 i 4 investiguen aquest ajuntament i també el de la Seu d'Urgell per haver donat suport a la declaració independentista | El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, denuncia també els consistoris de Girona, Sant Cugat del Vallés i Igualada

Dani Cornellà, alcalde de Celrà
Dani Cornellà, alcalde de Celrà | ACN
Redacció
02 de desembre del 2015
Actualitzat el 03 de desembre a la 13:43h

L'equip de govern de Celrà (el Gironès) ha assegurat que no pensa enviar cap dels documents requerits pel jutge de l'Audiència Nacional espanyola. "Desobeirem i farem cas omís", ha reblat l'alcalde, Dani Cornellà. Els jutjats centrals d'instrucció 1 i 4 de l'Audiència investiguen aquest ajuntament i també el de la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) per haver donat suport a la declaració independentista aprovada al Parlament. En concret, s'està investigant si els membres del ple municipal van cometre delictes de rebel·lió i sedició, entre altres.

Així mateix, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, ha denunciat també els ajuntaments de Girona, Sant Cugat del Vallés i Igualada, tot i que només s'ha obert una investigació als municipis citats anteriorment.

Si bé l'alcalde de Celrà s'ha mostrat contrari a col·laborar amb l'Audiència, ha puntualitzat que si algun funcionari públic considera que la informació s'ha d'enviar per imperatiu legal, no s'hi oposaran. "Si el personal ho ha de fer, no ens hi oposarem perquè s'hi juguen feina però com a alcalde no signaré res que vagi a aquest tribunal polític". El ple de Celrà va ser el primer de Catalunya en donar suport a la declaració de ruptura.

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha assegurat "estar tranquil, ja que la moció aprovada es de caire estrictament polític i no suposa ni cap mandat ni cap cost per l'ajuntament de la Seu". "El mateix text ha estat aprovat per desenes de municipis del nostre país, per iniciativa de l'Associació de Municipis per la Independència i per l'Associació Catalana de Municipis", ha afegit Batalla. De moment el consistori encara no ha rebut cap notificació de cap jutjat, segons ha explicat Batalla.

L'Estat lamenta que Celrà vulgui desobeir

L'Estat es mostra contrari a la decisió de Celrà i recorda que la llei obliga a enviar la documentació requerida. El subdelegat del govern espanyol a les comarques gironines, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, ha defensat que les lleis són "sagrades" i d'obligat compliment. "Lamentem aquesta postura i aquesta solució que ha adoptat Celrà, però l'Estat té mecanismes per reclamar el compliment de la legalitat", ha afirmat el subdelegat. Girona ha recuperat, després d'anys, un acte propi de celebració del dia de la Constitució "per defensar la vigència de la norma com a punt de trobada".

AMI, sorpresa per la investigació 

L'Associació de Municipis per a la Independència també s'ha referit a les diligències de l'Audiència Nacional espanyola obertes als dos consistoris. En un comunicat l'entitat recorda que les mocions de suport aprovades pels ajuntaments "constitueixen un supòsit d’exercici de drets i llibertats fonamentals recollits a la mateixa Constitució que, seguint la doctrina del Tribunal Suprem, escapa del control de legalitat per la seva manca d’efectes".

D'altra banda, l'AMI també es mostra sorpresa per la investigació, tenint en compte que les mocions tenen "valor simbòlic". "Podríem arribar a entendre que a l’Estat espanyol, pel que fa als electes locals, s’han suspès la llibertat d’expressió (art. 20 CE), en la llibertat ideològica (art. 16 CE) i el dret fonamental a la participació política (art. 23 CE9", conclou.

Albert Batalla, batlle de la Seu d'Urgell, aquest dimecres. Foto: ACN