El restaurant empordanès Empòrium encén la seva primera estrella Michelin

Quatre restaurants catalans s'estrenen a la prestigiosa guia | El selecte grup dels "triestrellats" es manté immòbil

Redacció
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 9:54h

Els xef dels vuit restaurants que a la Guia Michelin ostenten tres estrelles, a la gala celebrada a Santiago de Compostel·la.  Foto: ACN


Quatre nous restaurants catalans han encès aquesta nit la seva primera estrella Michelin. Es tracta dels establiments barcelonins el Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i l'Hoja Santa, d'Albert Adrià i Paco Méndez. A més, la prestigiosa guia vermella també ha atorgat una primera estrella a la cuina contemporània empordanesa de l'Hotel Restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries i al Tresmacarrons del Masnou. D'aquesta manera, la Guia Michelin 2016 referma l'aposta de per la pedrera gastronòmica i fa pujar al selecte grup dels biestrellats només dos restaurants, el Zaranda, del Castell Son Claret de Mallorca, liderat pel xef format a Can Fabes Fernando Pérez Arellano, i el Coque de Madrid.

Santiago de Compostel·la s'ha vestit aquesta nit de gala per acollir la presentació de la Guia Michelin, una de les cites ineludibles del món gastronòmic en què es dóna a conèixer el repartiment de les famoses estrerlles.

A més de l'anunci dels quatre restaurants catalans que aconsegueixen una primera estrella, la guia també ha constatat la pèrdua de l'estrella que ostentaven el restaurant Comerç 24 –que ha tancat temporalment per reformes- i el Neichel – que va tancar portes al gener per la crisi i que mantenia una estrella Michelin des de feia quasi 40 anys. El restaurant Ca l'Arpa de Banyoles i el Manairó de Barcelona tampoc lluiran el pròxim 2016 aquesta desitjada distinció perquè no l'han renovat.

Dos nous restaurants biestrellats

El reconeixement més important se l'han endut dos establiments de Madrid i Mallorca, que han passat d'una estrella a dues. Es tracta del Zaranda, que lidera el xef Fernando Pérez Arellano format, entre altres restaurants, a Can Fabes. El restaurant va obrir portes inicialment a Madrid i va aconseguir la primera estrella el 2006. Atret pel mar, Arellano va decidir traslladar l'establiment i el seu equip a Mallorca.

A l'olimp de la constel·lació Michelin no hi ha entrat cap nou restaurant. El selecte grup dels "triestrellats" es manté immòbil des del 2014, quan el DiverXO va encendre la seva tercera estrella i es va situar al costat dels catalans Sant Pau de Carme Ruscalleda i El Celler de Can Roca dels germans Roca, a més de l'Akelarre, l'Arzak, Martín Berasategui, Quique Dacosta Restaurante i l'Azurmendi.

17 estrelles gironines

El Celler de Can Roca, de Girona, és l'únic restaurant de la demarcació amb tres estrelles Michelin. El segueixen, amb dues, Les Cols d'Olot i el Miramar de Llançà. Amb una estrella hi ha Les Magnòlies d'Arbúcies, Empòrium de Castelló d'Empúries, Bo.Tic de Corçà, Massana de Girona, La Fonda Xesc de Gombrèn, Casamar de Llafranc, Els Tinars de Llagostera, Els Brancs de Roses, La Cuina de Can Simón de Tossa de Mar i Ca l'Enric de la Vall de Bianya.