SORTEIG Els vins de la setmana: sis vins de Vinya Celler Masia

Aquesta setmana Cupatges tasta els vins del El Consorci Vinya Celler Masia (VCM) | El segell VCM vincula el vi amb altres elements bàsics com la masia, el celler o la vinya

Redacció
17 de novembre del 2015
Actualitzat a les 8:51h
Sis vins del col·lectiu Vinya Celler Masia
Sis vins del col·lectiu Vinya Celler Masia
Els vins escollits aquesta setmana per Cupatges són sis en comptes dels quatre que trien normalment. Ho han fet així perquè aquests sis vins representen els sis cellers del col·lectiu Vinya Celler Masia. El Consorci Vinya Celler Masia accepta només cellers de proximitat que conreïn les seves pròpies vinyes, elaborin en el seu celler i comercialitzin sota la seva pròpia marca amb produccions inferiors a 500.000 ampolles. NacióDigital i Cupatges sortegen el lot dels sis vins entre els seus lectors. Per participar-hi cal omplir aquest formulari.



CARLES ANDREU TREPAT 2013

El Carles Andreu Trepat és un dels vins més emblemàtics elaborats amb aquesta varietat autòctona de la denominació d’origen Conca de Barberà. El vi s’elabora amb ceps de més de cinquanta anys procedents a les finques les Alzinetes i les Parades. Aquest vi se li dona una criança de sis mesos en bótes de roure francès de primer any. Presenta un color vermell cirera amb ribet violacis. Net i brillant. En nas li trobem aromes de fruites vermelles madures, en confitura, acompanyades de notes especiades, de canyella i de regalèssia sobre un fons lleugerament fumat. En boca és un vi fresc, de pas lleuger amb un acidesa equilibrada i un taní suau i ben polit. Bona amplitud. Ens retrobem amb les fruites vermelles confitades i especiades. Final llaminer.

PARATÓ NEGRE PASSIÓ 2006

El celler Parató va començar a elaborar vins negres l’any 1976, essent un dels cellers de la DO Penedès que més s’han significat en l’elaboració d’aquesta mena de vins. De les vinyes més velles d’ull de llebre i cabernet sauvignon de les seves finques, elaboren el Parató Negre Passió, un dels seus vins més emblemàtics. 

Se li dóna una criança de 12 mesos en bótes de 300 l. de roure francès, americà i hongarès. Color cirera picota. Capa alta. Net i Brillant. En nas, inicialment dominen les aromes provinents de la seva criança, torrefactes, cacau, fumats. A mesura que es va airejant, van apareixent les aromes de fruita, molt madures, panses. Notes vegetals, espàrrec de marge, tabac i especiades, pebre i clau. Sotabosc.

En boca és ampli i estructurat. Bona acidesa que equilibra la calidesa de l’alcohol i confereix frescor. Les aromes fumades i especiades provinents de la seva criança ens acompanyen en tot moment. Final llarg.

SASSERRA MALVASIA DE SITGES 2012

Aquest vi està elaborat amb la varietat Malvasia de Sitges, una varietat autòctona de la zona de Sitges i els seus voltants. Varietat quasi desapareguda, només queden els ceps de la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista i el ceps què, a partir d’aquests, han replantat els germans Bartra a les seves finques de Sant Pere de Ribes, on tenen el seu celler Vega de Ribes. En el Sasserra aquesta varietat no s’ha vinificat cercant un vi dolç, com és tradicional, sinó que s’ha vinificat en sec. Presenta un color groc pàl·lid amb reflexes verdosos. Net i brillant. Nas intens presidit per les aromes florals, gessamí, i afruitades, albercoc, préssec de vinya i records cítrics d’aranja. Notes balsàmiques que recorden el boscos mediterranis, resina, pinassa i aromàtiques com la farigola. En darrer terme apareixen lleugeres notes de llevats.

En boca és ampli i licorós. Té un pas de boca on es mostra untuós, corpulent, un xic secant i lleugerament amargós amb una acidesa cítrica viva que compensa el punt glicèric, transmetent una molt bona sensació de frescor. Afruitat i floral. Llarg i persistent.

JOSEP FORASTER TREPAT 2013

El trepat del celler Josep Foraster és un altre gran representant dels vins elaborats amb aquesta varietat.En aquest cas, el vi s’elabora amb vinyes de més 40 anys, situades a 500 m. sobre el nivell del mar en la vessant més assolellada de la Serra de Miramar.
Se li dona una criança de 5-6 mesos en bótes de roure francès. Presenta color roig robí amb ribet violaci. Net i brillant.

En nas presenta bona intensitat. Aromes especiades, de pebre blanc, barrejades amb aromes de fruites vermelles, sensació de maduixes silvestres amb pebre. Notes anisades i torrades.

En boca té una bona entrada on es mostra fresc, sedós i harmònic. Bona acidesa. Pas de boca elegant i ple d’aromes afruitades i especiades. Lleugeres notes fumades. En la retronasal reapareixen els records de pebre blanc.

SURIOL DEL CASTELL DEL GRABUAC BRUT NATURE GRAN RESERVA 2005

El celler Suriol del Castell de Grabuac de Font Rubí, a l’Alt Penedès, en presenta aquest cava que forma part del selecte club dels caves de més de 100 mesos de criança. A diferència del que és habitual en aquesta mena de caves, on la majoria estan elaborats només amb xarel·lo, el Suriol està elaborat amb les tres varietats tradicionals del cava, macabeu, xarel·lo i parellada.

A la copa presenta un color daurat intens amb reflexos d’or vell. Carbònic molt efímer. Al tastar-lo en una copa Riedel Zinfandel no hi ha formació de rosari. Net i brillant. En nas destaquen unes marcades notes d’evolució derivades de la seva llarga criança. Poc a poc es perceben aromes de fruita escarxada enmig d’un mar de notes criança: crosta de pa, brioxeria, poma al forn, praliné, fruits secs,...

En boca és madur i cremós. Presenta una bombolla molt fina i una bona acidesa. Bon equilibri. També ple d’aromes provinents de la seva llarga criança i records de xerès. Final sec i llarg.

FREDOLIC DE CAVES BOLET 2014

Caves Bolet és un celler de producció ecològica situat al Penedès, prop de Vilafranca. El nou vi Fredolic està fermentat amb llevats salvatges dels propis raïms, de forma natural sense cap producte afegit, amb posterior fermentació malolàctica esporàdica, sense additius ni conservants, ni sulfits afegits. És un vi 100% natural de la denominació d'origen Penedès, fet amb la varietat Cabernet Sauvignon.

Es presenta amb un color rogenc, i en nas predomina la fruita. Nabius i móres es combinen amb aromes de maduixa de manera molt agradable. També trobem alguna nota làctica i especiada, de pebre negre. En boca manté les notes que tenia en nas, però hi predomina la maduixa. Té un pas per boca fresc i fàcil, amb uns tanins ben polits. Té un postgust llarg i agradable. Un vi amb personalitat apte per qualsevol plat amb un mínim de greix.

Normes del sorteig

- Per participar al sorteig cal identificar-se amb nom, cognoms, telèfon de contacte, correu electrònic i indicar la població de residència.
- El termini per participar al sorteig es tancarà dimecres, 18 de novembre, a les 23:00 hores.
- A l'endemà NacióDigital farà el sorteig i contactarà per telèfon amb el guanyador, a qui es demanarà el seu DNI. Si no respon a la trucada, automàticament es passarà al següent de la llista.
- Només es pot participar al sorteig una vegada.
- El lot de vins s'haurà de recollir físicament a la redacció de NacióDigital (passeig de Gràcia, 26, 4t), de 10 del matí a dues del migdia.
- Per qualsevol dubte, es pot contactar amb la redacció mitjançant el correu [email protected].
- Mitjançant la participació al sorteig, el lector s'inscriurà també al butlletí diari de NacióDigital. En compliment de la llei vigent, podrà desapuntar-se'n sempre que ho desitgi.