Ciutadans demana que Carles Puigdemont renunciï a presidir l'AMI

"No hem de fer de Girona una ciutat independentista" argumenta al ple municipal una regidora de C's | CiU, ERC i la CUP tomben la moció, que només obté el suport de Ciutadans i el PP i l'abstenció del PSC 

Redacció / ACN
10 de novembre del 2015
Actualitzat el 11 de novembre a les 16:49h
Puigdemont és alcalde de Girona, president de l'AMI i diputat de JxS
Puigdemont és alcalde de Girona, president de l'AMI i diputat de JxS | Carles Palacio

Carles Puigdemont és alcalde de Girona, president de l'AMI i diputat de Junts pel Sí. Foto: Carles Palacio


El grup municipal de Ciutadans ha presentat aquest dilluns al ple municipal una moció que, tot i està registrada com un text "pel reforç de la imatge de l'alcalde de Girona i l'ajuntament al que representa", el que demanava era que Puigdemont renunciés com a president de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI). 

"No hem de fer de Girona una ciutat independentista quan la caracteritzen altres coses, el paper de l'alcalde no s'ha de barrejar amb entitats que no comportin un consens per unanimitat de tota la població", ha criticat la regidora de C's Míriam Pujola. 

La seva proposta ha comptat només amb l'adhesió de la regidora del PPC, Concepció Veray, que ha aprofitat per criticar la duplicitat de càrrecs de Puigdemont, que també és diputat al Parlament. Veray és regidora a Girona i diputada al Congrés. El PSC ha optat per l'abstenció. La resta de grups, però, s'han oposat a la moció. 

ERC, CiU i la CUP acusen Ciutadans de voler fer campanya

Entre les crítiques, s'ha acusat a Ciutadans de voler fer campanya des del ple de Girona i també li han retret al grup que hagi "amagat" la petició de què Puigdemont deixi la presidència de l'AMI sota una moció en favor de "l'honorabilitat de l'alcalde". "Estem contents que el nostre alcalde sigui president de l'AMI i que Girona sigui part activa de l'associació", ha manifestat el regidor de la CUP Lluc Salellas.

No obstant això, la CUP també li ha retret que tingui duplicitat de càrrecs i ha assenyalat que, per exemple, el ple d'aquest dilluns només tenia un punt i que això era un reflex "de la poca activitat i capacitat de proposta" del govern municipal. "Senyor Puigdemont, el país el necessita però segurament no el necessita a tot arreu", li ha etzibat amb ironia. 

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha retret a Ciutadans que porti la moció al ple quan falta poc més d'un mes per a les eleccions generals i ha criticat la formació perquè, segons apunta, no accepta la voluntat general dels gironins. "No els agrada que la ciutat sigui majoritàriament sobiranista", ha declarat. 

Puigdemont diu ser "l'alcalde de tots"

Per la seva banda, l'alcalde ha defensat que és "l'alcalde de tots" però no ha amagat que té la seva orientació política. "No sóc un alcalde sense opinió ni angelical, és a dir, sense sexe ideològic; els alcaldes som persones i ens presentem a unes eleccions exposant amb transparència la nostra opinió", ha remarcat. Puigdemont també ha lamentat que l'oposició hagi aprofitat la moció per retreure-li la duplicitat de càrrecs i ha defensat que el govern municipal treballa i treu endavant el dia a dia de la ciutat. 

El ple també ha aprovat una moció proposada per la CUP per impulsar un sistema de pressupost participatiu. Només s'hi ha oposat l'equip de govern de CiU.