El TSJC inhabilita Xavier Crespo nou anys i mig per suborn i prevaricació

L'exalcalde de Lloret i exdiputat de CiU evita la presó | El tribunal també suspèn l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, i l'empresari rus Andrei Petrov per irregularitats en la construcció d'un centre comercial

ACN
06 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:27h
L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, en la comissió de Seguretat parlamentària.
L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, en la comissió de Seguretat parlamentària. | Guillem Sanchez / ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat aquest divendres Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat de Convergència, a nou anys i mig d'inhabilitació i 450.000 euros de multa pels delictes de prevaricació i suborn en l'anomenat cas Clotilde de corrupció urbanística. La fiscalia li demanava dos anys i mig de presó i disset d'inhabilitació per haver-se deixat subornar per un empresari rus vinculat a la màfia per tal de poder construir un centre comercial amb alguns avantatges urbanístics. L'extinent d'alcalde d'Urbanisme Josep Valls i l'empresari Andrei Petrov també han estat condemnats a inhabilitació i han rebut importants multes.

La sentència no és ferma i pot ser recorreguda al Tribunal Suprem. La Sala Civil i Penal de l'alt tribunal català, però, considera provat que Crespo i Valls van instar Petrov a patrocinar els equips de futbol i hoquei patins de la localitat per facilitar-li la construcció d'un centre comercial a l'antiga plaça de braus. A més, durant la tramitació administrativa del projecte, s'haurien produït més irregularitats. Petrov va regalar a Crespo un rellotge de 2.200 euros pel seu aniversari i va pagar a Crespo i la seva família un viatge d'un cap de setmana a Moscou, valorat en uns 3.200 euros.

En canvi, l'expresident del club d'hoquei Joan Perarnau i l'arquitecta que treballava per a Petrov, Pilar Gimeno, han quedat absolts dels delictes de suborn i prevaricació.

Rebaixa de la llicència d'obres

Tots aquests donatius i regals van servir a perquè Petrov s'estalviés diners en la llicència d'obres. El 2 de març del 2009, Pilar Gimeno va demanar en nom de l'empresari una rebaixa del cost de la llicència, que era de 267.500 euros. Crespo i Valls van convèncer els seus companys de CiU i els regidors del PP perquè votessin a favor de la qualificació de les obres com d'especial interès municipal i reduir la quota de la llicència al 50%.

El secretari i l'interventor de l'Ajuntament van alertar verbalment a l'alcalde Crespo que la bonificació seria conflictiva i suposaria un mal precedent. La unitat d'inspecció del consistori va emetre un informe on deia que les obres no es podien incloure en els supòsits de bonificació de la llicència.

La proposta, "radicalment il·legal" segons el fiscal, es va aprovar al ple del 3 d'abril del 2009, en absència de Crespo per intervenció quirúrgica. Això va suposar un perjudici de 133.000 euros per a l'Ajuntament.