La CUP critica que el Patronat de Turisme de Girona gastés 12.000 euros en una maqueta del BulliFoundation

L'organisme justifica la despesa perquè és un "projecte de país" i considera el xef Ferran Adrià un "ambaixador de la destinació"

La maqueta del Bulli Foundation, a l'exposició al Palau Robert
La maqueta del Bulli Foundation, a l'exposició al Palau Robert | Pau Cortina / ACN
ACN
05 de novembre del 2015
Actualitzat el 06 de novembre a les 9:59h

La maqueta del Bulli Foundation, a l'exposició al Palau Robert. Foto: Pau Cortina / ACN


La CUP ha criticat que el Patronat de Turisme de Girona gastés 12.221 euros per pagar una maqueta sobre el projecte del BulliFoundation, malgrat ser una iniciativa privada. Aquesta maqueta es va exposar al Palau Robert de Barcelona durant l'estiu del 2014 en el marc d'una mostra per donar a conèixer el projecte del xef Ferran Adrià. Des de l'organisme autònom de la Diputació de Girona han reconegut la despesa però han assegurat que van decidir pagar la maqueta perquè el projecte del BulliFoundation és de "país" i perquè Adrià és "ambaixador de la destinació". A més, remarquen que no va caldre fer concurs públic perquè l'import era inferior a 18.000 euros i apunten que la maqueta és propietat del Patronat.

Del 2 de juny del 27 de juliol del 2014 el Palau Robert de Barcelona va acollir la mostra 'elBullifoundation. Exposició pública. Un projecte per compartir', que pretenia donar a conèixer el projecte de Ferran Adrià a la Cala Montjoi. En aquesta exposició s'hi va poder veure una gran maqueta de la fundació que el xef vol fer al bell mig del Cap de Creus. 

Ara, mesos més tard, la CUP ha denunciat que aquesta maqueta es va pagar amb diners públics. Concretament, 12.221 euros aportats pel Patronat de Turisme de Girona, un organisme autònom que depèn de la Diputació de Girona. Segons el grup de la CUP a la Diputació, aquest fet és greu perquè el mateix director del Patronat, Ramon Ramos, havia subratllat públicament que es tractava d'un projecte privat que no costaria diners a les administracions públiques. 

A més, la CUP ha detectat "certes irregularitats" pel que fa al procediment. Segons la documentació consultada, el Patronat va fer l'encàrrec i va autoritzar la despesa de més de 12.000 euros el 2 de juny, just el dia que s'inaugurava l'exposició a Barcelona. A més, l'empresa que va fer la maqueta (CLOUD 9) va emetre la factura sis dies abans que el director del Patronat signés l'encàrrec del projecte. 

Segons la CUP, aquest és un exemple de la manera de fer política "opaca i poc democràtica" que la formació critica. "Aquest cas només és la punta de l'iceberg d'una mala praxi de funcionar endèmica dels ens provincials", ha denunciat el diputat de la CUP Lluc Salellas.

El Patronat de Turisme argumenta els motius del pagament

Per la seva banda, el Patronat de Turisme ha reconegut haver fet aquest encàrrec i haver pagat aquesta quantitat per una maqueta sobre el BulliFoundation. En un comunicat, però, defensa que és una despesa en la línia dels objectius que persegueix l'organisme, com el de fer promoció de la destinació turística. A més, apunten que la mostra del Palau Robert buscava que el projecte de Ferran Adrià arribés a tothom, que era un "aparador del projecte, obert a tothom i perquè cadascú pogués dir la seva opinió".

És en aquesta línia que, segons l'escrit, el Patronat va valorar "positivament" col·laborar amb el Palau Robert –que organitzava l'exposició- pagant aquesta maqueta "explicativa del projecte". A més, remarquen que aquesta maqueta és propietat del Patronat i que la pot utilitzar "en qualsevol moment". 

La col·laboració amb el projecte de Ferran Adrià també s'ha d'entendre, segons el Patronat, com una voluntat de "potenciar la marca Costa Brava" en el sí d'aquesta exposició i de "donar suport" a Ferran Adrià, a qui el Patronat considera "ambaixador de la destinació i màxim exponent mundial de la gastronomia d'avantguarda". 

Un altre dels arguments que usa el Patronat per defensar la despesa és que el BulliFoundation és un projecte "de país" i que l'exposició –que posteriorment va viatjar a Londres i Boston- va tenir quasi 21.500 visitants a Barcelona. 

Discrepàncies amb la data de la factura

Pel que fa al procediment pel pagament de la feina, el comunicat de l'organisme apunta que els terminis de signatura i pagament de la maqueta "anaven subjectes a la tramitació de la contractació". 

Concretament, assenyalen que el pagament es va fer un cop signat l'encàrrec de la contractació, amb data 18 de juny, és a dir, quinze dies després de la signatura del contracte i de la inauguració de l'exposició (2 de juny). En canvi, la CUP denuncia que l'empresa va emetre factura sis dies abans de la inauguració de l'exposició. 

El Patronat també respon a la CUP que no calia fer una convocatòria pública de concurs per escollir qui feia la maqueta perquè el seu import era menor als 18.000 euros i, per tant, es va fer un "contracte menor". Segons les normatives internes de contractació de l'organisme, es pot fer una adjudicació directa si l'encàrrec no supera aquesta quantitat, apunta el comunicat. 

Arran d'aquest esdeveniment, el Patronat ha volgut recordar que a partir del gener del 2016 posarà en funcionament el portal de la transparència amb la voluntat de donar compte d'informació de rellevància jurídica, de la gestió administrativa i de tota la informació econòmica i financera de l'entitat.