Adrià Puntí emociona Girona en l'estrena del disc «La clau de girar el taller»

Unes 800 persones han omplert l'Auditori, entre elles els pares de l'artista a qui el cantant ha saludat i abraçat

Adrià Puntí tocant el piano en l'estrena del seu disc en primícia «La clau de girar el taller»
Adrià Puntí tocant el piano en l'estrena del seu disc en primícia «La clau de girar el taller» | ACN
ACN
19 d'octubre del 2015
Actualitzat el 20 d'octubre a les 10:08h

Adrià Puntí tocant el piano en l'estrena del seu disc en primícia «La clau de girar el taller» Foto: ACN


Adrià Puntí, incombustible. Així ho ha demostrat aquest dissabte a la nit en l'estrena en primícia del seu nou doble disc La clau de girar el taller i Enclusa i un cop de mall que ha aplegat unes 800 persones a l'Auditori de Girona. Català, castellà o anglès; harmònica, guitarra, piano i veu. Puntí canta, toca tots els instruments i parla diversos idiomes.

Un concert in crescendo que ha finalitzat amb el públic dempeus, ballant, cantant i saltant seguint el ritme del frenètic i iconoclasta Adrià Puntí que ho ha donat tot en l'estrena del seu darrer treball que s'ha fet a Girona. Més de 800 persones l'esperaven i no han quedat decebudes en veure la gran qualitat musical de la banda i les textures de la veu i de les noves composicions del músic saltenc.

La nit ha començat una mica freda de la mà de Esperit. Entremig del fum, Puntí ha sortit a l'escenari i, ràpidament, s'ha posat el públic a la butxaca ja fos arrencant somriures amb les seves paraules o demanant al públic que aplaudís i seguís el ritme de les músiques. A més, l'artista ha volgut saludar en persona als seus pares que han assistit a l'espectacle. Tal i com va explicar el mateix cantant, el seu nou treball l'ha dedicat concretament al seu pare i, de forma indirecte, a la seva mare.

Durant tres hores, el cantant no ha parat d'encadenar cançó rere cançó. S'han pogut escoltar noves peces de La clau de girar el taller tals com el single homònim del disc, Boig del telèfon, Amb el lliri a la mà o Cor Emigrant, entre d'altres. Unes obres que, en alguns moments, el cantant ha anat improvisant durant la marxa anunciant en veu alta qui dels músics que l'acompanyaven li tocava fer el següent solo. Uns canvis que han entusiasmat al públic que ha pogut veure, de prop i gairebé tocar – ja que l'artista s'ha passejat entremig dels espectadors- al compositor i músic Adrià Puntí. "Ha estat brutal, autèntic, gairebé em podria morir", explicava un dels assistents, en Narcís, veí de Sils.

Puntí ha fet saltar i girar totes les molles i claus del públic

La Mireia, una fan incondicional del cantant, assenyalava que el concert havia anat creixent i guanyant per moments fins al punt que, finalment, "s'ha pogut veure el geni que és Adrià Puntí". "No coneixia massa les seves noves cançons però des del primer moment que les he escoltat m'han encantat així que puc dir que m'agradarà, i molt, el seu nou disc", ha afegit.

Amb barret i sense, amb harmònica o sense i davant el piano o amb la guitarra penjada a l'esquena. Puntí ha passat d'un instrument a un altre per fer saltar i girar totes les molles i claus del públic. "Ha estat fantàstic, un artista que canta durant tres hores deixa clar que té molt a dir", ha remarcat un altre dels assistents, en Miquel. La nit ha finalitzat de la mà de Catximba i Sota una col, la cirereta d'un espectacle esplèndid, complex i ple de sorpreses musicals.

Una estrena de luxe que, al mateix temps, és el tret de sortida de la gira homònima que el fill predilecte de Salt farà arreu de Catalunya amb la Rauten Blues Band, una formació amb la qual l'artista ja ha treballat anteriorment.

Un retorn esperat

Aquest nou doble treball que Puntí ha presentat aquest dissabte arriba després de 13 anys de silenci. El seu darrer disc va ser Maria. Per això, aquesta nit, els nervis i l'emoció estaven a flor de pell. Puntí no ha parat d'assajar i provar l'acústica de la sala i el so de la seva banda fins a l'últim moment i els espectadors – tot i que alguns han marxat en veure que es feia tard- no han parat de ballar i moure l'esquelet amb les cançons del compositor.

Iconoclasta, ric amb els registres, interdisciplinari i inquiet. Amb un punt de maduresa i experiència a l'esquena. Així ha pujat des del primer moment a l'escenari de l'Auditori de Girona i ha ofert un concert íntim, entranyable, enèrgic i dur, com el seu nou disc que barreja rock, blues i jazz. Un homenatge als seus orígens, al taller del seu pare, des d'on Puntí ha creat gran part de les noves cançons.

Unes peces que, tal i com ha explicat el cantant, s'entrelliguen i estan unides amb les fotografies, dibuixos, poemes i il·lustracions que es mostren a Enclusa i un cop de mall. Un llibre-disc totalment diferent al seu passat volum Incompletament i que incorpora nou cançons, algunes de les quals són les mateixes que es troben en el disc La clau de girar el taller però reversionades amb arranjaments originals. Part d'aquestes versions s'han pogut escoltar aquest dissabte ja que l'artista ha deixat volar la seva imaginació i ha anat interpretant les 24 cançons programades sense presses.

El nou disc va sortir al mercat aquest divendres 16 d'octubre i s'ha publicat una edició limitada en casset aprofitant la celebració internacional del "Cassette Store Day". L'any vinent també està previst que el disc surti en vinil. Aquesta nit, Puntí ha cantat damunt l'escenari de l'Auditori de Girona acompanyat de la seva banda de sempre: Lluís Costa (guitarra), Pedrito Martínez (baix), Toni Molina (bateria), Adrià Bauzó (saxos i flauta) i Edgar Casellas (violoncel). El disc va ser gravat al Soundclub de Salt i al taller familiar i també compta amb la col·laboració dels percussionistes Dani Pujol i Quim Sitjes.

El disc també compta amb la participació de Quimi Portet com a productor i Enrique Bunbury que toca la guitarra i el baix en dos temes. Una mostra de l'amistat i l'estreta relació creativa que mantenen els artistes des de fa anys.