FOTOS Concentracions en suport als imputats pel 9-N arreu del país

Centenars de persones omplen les places de les principals capitals catalanes | Crítiques al TSJC pel duríssim comunicat contra les manifestacions de suport

Concentració a Girona, a la plaça del Vi
Concentració a Girona, a la plaça del Vi | ACN
Redacció
14 d'octubre del 2015
Actualitzat el 15 d'octubre a les 12:18h
La principal mobilització en suport a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega s'ha celebrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Tanmateix, les concentracions s'han repetit a les principals viles i ciutats del país. Girona, Reus, Lleida, Tarragona i Manresa és on s'ha aplegat més gent. Tanmateix, centenars de persones han omplert places de Terrassa, Olot, Vic, Tortosa, Sabadell i Berga, entre molts altres punts. A la capital garrotxina, amb 500 participants, s'ha donat suport explícit a Joan Cañada, un dels col·laboradors més estrets de Joana Ortega, i que haurà de declarar al TSJC com a imputat.

A Sabadell, Carme Forcadell –expresidenta de l'ANC i número 2 de Junts pel Sí- ha carregat contra el TSJC pel duríssim comunicat contra les concentracions de suport a l'exterior del Palau de la Justícia. A Berga –l'única capital de comarca governada per la CUP-, l'alcaldessa Montse Venturós ha advertit que "convocaran tantes concentracions com imputacions faci l'estat espanyol". La transversalitat del dret a decidir també s'ha mostrat a Tortosa, amb la presència de Josep Curto, exdiputat i exlíder del PP a les Terres de l'Ebre.

Berga: l'alcaldessa de la CUP anuncia "tantes concentracions com imputacions"

A Berga s'han concentrat unes 300 persones en suport als imputats pel 9-N. Montse Venturós, l'única alcadessa de la CUP d'una capital de comarca, ha anunciat que faran "tantes concentracions com siguin convenients, per totes les persones que siguin imputades per l'estat espanyol".
 

Concentració a Berga en suport als imputats pel 9-N. Foto: Aida Morales


Girona: l'alcalde i president de l'AMI critica el TSJC

Més de 500 persones han omplert la plaça del Vi de Girona en la concentració de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, imputats per la convocatòria del 9-N. Crits d'independència, aplaudiments i l'himne dels Segadors han servit per "mostrar l'escalf" de la ciutat cap "als querellats i imputats per fer un exercici de democràcia". L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, ha llegit el manifest conjunt que s'ha sentit arreu del país i ha criticat que la sala de govern del TSJC acusi els manifestants d'intentar influir en la justícia. "El que nosaltres fem és expressar un dret que els mateixos jutges reconeixen i que és fonamental en democràcia", ha afirmat.
 

A Girona s'han concentrat unes 500 persones encapçalades pel president de l'AMI Foto: ACN


Manresa: un miler de persones es reuneixen en suport als imputats pel 9-N

Un miler de persones s'han citat aquest dimarts al vespre a la plaça Major de Manresa per mostrar el seu suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. L'acte, senzill, ha consistit en la lectura del manifest de les entitats sobiranistes organitzadores de la concentració. Al Bages, les principals poblacions també han realitzat un acte de suport als imputats pel 9-N. A Súria, els convocats han portat a terme una votació simbòlica amb una urna instal·lada per a l'ocasió.
 

Les imputacions del 9-N han aplegat un miler de persones a la plaça Major de Manresa. Foto: Pere Fontanals


Montblanc: un manifest a quatre veus

La concentració de Montblanc (la Conca de Barberà) ha aplegat 150 persones per rebutjar les imputacions a Mas, Rigau i Ortega. El manifest ha estat llegit a quatre veus: l'alcalde de Montblanc, el republicà Josep Andreu, el regidor de CDC, Cesc Viñas, el regidor de la CUP, Roger Sosa, i Enric Balauder en nom de l'ANC.
 

Lectura del manifest a quatre veus a Montblanc Foto: Joan López/delCamp.cat


Olot: 500 persones donen suport al garrotxí Joan Cañada

Més de 500 persones s'han concentrat a Olot (la Garrotxa), en suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. "A la Garrotxa, ens sentim especialment solidaris amb el nostre veí, en Joan Cañada, que està citat a declarar el proper 19 d'octubre", s'ha afegit en el marc del manifest. Cañada està citat a declarar en qualitat d'assessor del Departament de Governació durant els preparatius de la consulta del 9-N.
 

Més de 500 olotins s'han concentrat en suport als imputats pel 9-N. Foto: Andreu Oliveras


Lleida: 700 persones i crits contra Ros

A Lleida (el Segrià) unes 700 persones s'han concentrat davant la Paeria com a mostra de solidaritat amb els imputats. Entre crits d'independència, també hi ha hagut càntics contra l'alcalde, Àngel Ros, que no ha assistit a la mobilització. Les mobilitzacions s'han repetit en altres capitals de comarca com Tàrrega, amb unes 300 persones, i Tàrrega, amb dos centenars de manifestant.
 

Una gran urna ha presidit la concentració de Lleida. Foto: NacióLleida


Reus: 2.500 persones donen suport als imputats i recorden el president Companys

Reus (el Baix Camp) ha viscut una de les concentracions més importants del país amb 2.500 assistents. Han demanat l'arxivament de la causa contra Mas, Rigau i Ortega i també s'ha volgut recordar la figura del president Lluís Companys, que just aquest 15 d'octubre farà 75 anys del seu assassinat. A l'acte polític hi ha participat l'exjutge Santiago Vidal.
 

L'exjutge Santiago Vidal, en la concentració de Reus. Foto: Laia Solanellas/delCamp.cat


Sabadell: Carme Forcadell critica el TSJC en una concentració sota la pluja

La concentració de Sabadell (el Vallès Occidental) ha aplegat unes 500 persones tot i la pluja. Entre les concentrades hi havia Carme Forcadell, expresidenta de l'ANC i número 2 de Junts pel Sí, que ha criticat durament el comunicat del TSJC: "El tribunal se sent pressionat pels ciutadans que hi ha al carrer i no per l’estat espanyol?".


Tarragona: centenars de persones però cap regidor de l'equip de govern

Centenars de persones s'han concentrat a la plaça de la Font de Tarragona (el Tarragonès) en suport als imputats pel 9-N. No hi ha cap membre de l'equip de govern socialista però sí els del grup municipal de Convergència i Unió, Esquerra i la CUP, malgrat que aquesta última no ha volgut ser a primera fila. També hi eren diputats de Junts pel Sí com Germà Bel i Montserrat Palau.
 

Unes cinc-centes persones han omplert la plaça de la Font en suport al president Mas. Foto: Josep M. Llauradó.


Tortosa: 150 persones entre les quals l'expopular Josep Curto

Unes 150 persones han acudit a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa –oficialment Plaça d’Espanya- en resposta a la crida de l’ANC, Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per concentrar-se davant dels ajuntament contra les imputacions d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega per l'organització de la consulta del 9-N. Entre els assistents ha destacat la presència de Josep Curto, exdiputat i exlíder popular de les Terres de l'Ebre.
 

Josep Curto a la concentració a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa. Foto: Sofia Cabanes


Vic: una urna presideix una concentració que aplega 500 persones

Les quatre gotes que han caigut a Osona no han aigualit les manifestacions de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, imputats pel 9-N. Centenars de persones han sortit al carrer, davant dels ajuntaments, en municipis com Torelló, Roda de Ter, Vic, Manlleu, Sant Quirze de Besora, Prats de Lluçanès, Tona o Sant Julià de Vilatorta, entre d’altres. La més multitudinària ha estat la de la plaça Major de Vic amb unes cinc-centes persones. En una tarima s'hi ha situat una urna on els presents han pogut dipositar simbòlicament els seus vots. El manifest l'ha llegit la professora de la Universitat de Vic, Carme Rubio.
 

La manifestació de suport als imputats pel 9-N, a la plaça Major de Vic Foto: Albert Alemany