Mas alerta que el vot a la CUP «no ajudarà en res» de cara a Europa

Si l'esquerra independentista té massa força, "tot això que fem quedarà coix", avisa davant les gairebé 10.000 persones que han omplert per primera vegada en un acte polític el pavelló de Fontajau de Girona

Artur Mas, en el multitudinari míting de Girona
Artur Mas, en el multitudinari míting de Girona | ACN
Bernat Ferrer
25 de setembre del 2015
Actualitzat el 27 de setembre a les 10:22h

El president de la Generalitat, líder de CDC i número quatre de Junts pel Sí, Artur Mas, ha alertat aquest dijous des d'una plaça forta de l'independentisme com és Girona que tots els vots a la CUP "a Europa serà un vot que no ens ajudarà en res". Mas ha reconegut que serà comptat com a vot independentista, com els que vagin cap a la seva llista, però ha recalcat que "Europa ens ha de reconèixer en última instància", i que si Junts pel Sí no arriba a la majoria absoluta i necessita del suport de la CUP, "tot això que fem quedarà coix". L'ímpetu de Mas i l'empenta amb què Junqueras també havia trepitjat l'escenari s'han combinat a la perfecció amb la serenitat de Lluís Llach i la consistència de Raül Romeva, en un míting que serà posat com a exemple d'oratòria política de primera línia.

Fins avui, Mas assegurava que, diumenge, només hi hauria dos tipus de vots: o bé l'independentista, o bé el de la "ultradreta", en què posava al mateix sac tant Pablo Iglesias com José María Aznar. Aquest dijous, des d'un pavelló municipal de Fontajau ple de gom a gom, ha assegurat que diumenge hi haurà tres vots: el del "no" –"que Rajoy i Aznar celebraran", malgrat que votants de Catalunya Sí que es Pot puguin declarar-se independentistes–, el del "sí a Catalunya", i el de la CUP. Un vot que, des d'un territori tan genuí com és Girona, ha assegurat que no convé al procés independentista.

"Com més vots tingui Junts pel Sí, més força tindrà Catalunya per assolir tots el seus objectius nacionals", ha acabat proclamant un Mas del tot crescut, imposant la seva veu per sobre dels aplaudiments i aclamacions del pavelló. Un pavelló que ha quedat petit a l'hora de donar resposta a les expectatives.

I és que Fontajau s'ha vestit de gala aquest dijous per a l'acte central de Junts pel Sí a les comarques gironines. Per primera vegada des que es va construir el pavelló, mai no s'havia omplert per cap acte polític. El ple tan sols s'aconseguia quan el Girona jugava a la lliga ACB i s'enfrontava al Barça o el Madrid. Fins avui. "Sempre hem dit que Girona no fallarà. Ens vam proposar un repte que mai no s'havia proposat, omplir Fontajau per un míting polític, i ho hem aconseguit", ha recalcat l'alcalde i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont.

Junqueras, aclamat

La victòria de Junqueras en el cara a cara d'aquest dimecres amb el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha merescut una llarga aclamació per part de la pràctica totalitat dels assistents. Un Junqueras enardit que res tenia a veure amb el de la setmana passada ha agafat el micro i ha proclamat, ja d'entrada: "La victòria s'atansa. S'ha de guanyar vot a vot, i no ens en sobrarà cap. Tots ens faran servei."

Amb to ja més humorístic s'ha dirigit als gairebé 10.000 assistents i s'ha referit al seu debat televisiu: "Podem tenir la sensació que serà una mica més fàcil del que ens pensàvem, perquè portem tres dies que Déu n'hi do. En Mariano, jugant a casa i amb un mitjà amic, va decidir perdre per golejada. I d'ahir... jo no en dic res." En aquest moment, el públic l'ha aclamat. "...i dit amb tot el respecte: és el millor dels seus", ha continuat. "De fet, amb els companys de campanya ens plantegem demanar una pròrroga a la Junta Electoral i que vagin venint", encara hi ha insistit.

I, després de l'humor, el missatge polític. Nítid: "Tot això ho han fet per posar-nos més pressió a sobre: no tenim excusa per no aconseguir un molt bon resultat. Perquè els arguments que ens havien d'impedir fer un molt bon resultat s'han desfet. Els nostres arguments han de ser el vent de què parlava Romeva."

"Mai més súbdits", proclamava Fontajau a l'uníson. I cantava "L'Estaca". S'ho passava d'allò més bé. "Heu apostat per guanyar", els animava Romeva encara més. "La victòria pot dependre dels últims 30 segons", els avisava, en referència a l'ascens a Primera perdut la setmana passada en l'últim sospir.

Demarcació independentista

Girona envia disset diputats al Parlament. El 2012, CiU n'hi va enviar nou i ERC, tres. Dotze d'un total de disset. Majoria absoluta indiscutible. PSC i PP van empatar a dos, i ICV en va aconseguir un. La CUP va sumar el 4,2% dels vots, però es va quedar fora del repartiment a causa de la Llei d'Hondt. Aquest diumenge, el resultat de Junts pel Sí en aquesta demarcació pot ser estratosfèric. Tant pels resultats de fa tres anys com pel fet que, en aquest període, el PSC gironí s'ha desmembrat i decantat pràcticament en la seva totalitat a l'independentisme. "Mireu si és especial Girona que fins i tot els socialistes voten independència", deia l'actor Pep Cruz en iniciar el míting, citant els noms de Marina Geli i l'abans totpoderós Quim Nadal.

I en aquest quadre idíl·lic per a Junts pel Sí, Mas no hi vol veure la CUP. I la crida al vot útil, precisament trobant-se a les comarques que més contacte tenen amb Europa, espera que faci el seu efecte. 


 

Totes les notícies de Junts pel Sí de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Perfils: qui és qui a Junts pel Sí

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S