Espadaler retreu a Rajoy defensar una Constitució «que no s’ha llegit»

El candidat d’UDC reitera a Salt la proposta de mínims per governar i celebra que el PSC la vegi amb bons ulls | Xavier Dilmé, 1 per les comarques gironines, denuncia "campanya bruta"

Ramon Espadaler i Xavier Dilmé, al míting de Salt
Ramon Espadaler i Xavier Dilmé, al míting de Salt | Maria Garcia
Maria Garcia
23 de setembre del 2015
Actualitzat el 24 de setembre a les 9:56h

Ramon Espadaler i Xavier Dilmé, al míting de Salt. Foto: Maria Garcia


A pocs dies de les eleccions i amb set candidatures a la captura dels indecisos, tots els partits intenten sobresortir amb alguna carta sota la màniga que sedueixi als dubtosos. I Unió s’ha desmarcat aquest matí oferint una taula per negociar una proposta de mínims que permeti governar Catalunya i buscar una entesa amb l'Estat. Aquest ha estat un dels principals missatges que ha llençat el presidenciable d’Unió, Ramon Espadaler, durant l’acte central de campanya a les comarques gironines.

El candidat ha agraït al PSC que estigui disposat a parlar-ne i s’ha mostrat obert a que sigui un altre partit qui lideri la futura coalició. “L’important és consensuar una sortida per Catalunya lluny dels immobilistes i dels independentistes”, ha sentenciat Espadaler als mitjans. Preguntat pel lapsus de Mariano Rajoy durant l’entrevista a Onda Cero, el número 1 d’Unió ha qüestionat amb quina autoritat pot defensar la Constitució “algú que no la coneix i que no l’ha votat”.  I tot, després d’un acte electoral celebrat a Salt (el Gironès) que ha reunit un centenar de militants al Centre d’Arts Escèniques, el Canal.

El míting ha començat com si fos una final d’un partit de futbol i els jugadors entressin al camp: una speaker entusiasta els ha anat anomenant un a un i entraven aclamats per un públic aplaudint dempeus i onejant banderes d’Unió, d’Europa i senyeres –unes banderes que el partit havia deixat a les cadires abans de l’inici del míting-. Primer han entrat els integrants de la llista d’Unió a Girona i, després d’una pausa dramàtica, han donat pas al cap de llista a la demarcació Xavier Dilmé, i després, al candidat a la presidència, Ramon Espadaler. L’escenari, del color corporatiu, estava guarnit amb una pantalla gegant, el lema electoral d’aquesta campanya ("la força del seny") i un faristol davant de dues banderes: la senyera i l’europea.

Crítiques a "junts només pel sí" i la CUP

Els d’Unió tenen present que Girona és territori independentista i que hi ha molts números que Junts pel Sí i la CUP es reparteixin bona part del pastís electoral. Per això, han estat els que més pals han rebut durant els discursos de Dilmé i Espadaler. El cap de llista per Girona ha dit d’Artur Mas que “havia perdut el timó i el vaixell”, a acusat Esquerra de destruir CiU –“no han parat fins que se l’han carregat”-; i ha alertat que un govern entre els dues formacions “és impossible, i si afegim la CUP, l’espectacle serà complert”. Xavier Dilmé també ha volgut deixar palesa la catalanitat del seu partit i, abans d’acabar, ha advertit que, passades les eleccions, explicarà com s’ha fet campanya bruta pressionant a militants d’Unió.

Per la seva banda, Ramon Espadaler, també ha atiat contra la formació encapçalada per Raül Romeva, perquè diu que “només estan junts pel sí” però que en temes substancials, “com l’escola concertada”, tenen posicions contraposades. Ha aprofitat l’avinentesa per llençar una indirecta al cap de llista per Girona, Lluís Llach, “nosaltres no anirem al Senegal ni deixarem abandonat l’escó si les coses no surten com volem”. I ha acabat de rematar l’atac amb el discurs de la por: “Déu nos guard que s’imposi un programa de les CUP o de Catalunya Sí que es Pot, podem acabar prenent molt mal!”. Però sobretot, Espadaler ha insistit en la voluntat de la seva formació de dialogar amb tothom per arribar a acords que donin sortida a l’atzucac actual. El cant d'"Els Segadors" ha posat el punt i final a l’acte electoral, on s’han vist pocs càrrecs desatacats del partit (a banda dels gironins, només hi havia Espadaler i Josep Sánchez Llibre). En canvi, ha sorprès l’absència de l’alcalde de Salt i militant d’Unió, Jaume Torremadé (qui també va ser president del partit a Girona, abans de ser apartat dels seus càrrecs per la imputació –i després condemna-  per assetjament sexual).
 

Totes les notícies d'UDC de les eleccions del 27-S

Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S

Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S

Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions

Totes les fotos de la campanya de les eleccions del 27-S