El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'amplia a tota la regió sanitària de Girona

Es va començar a implantar al Baix Empordà el 2013 i aquest any s'ha estès al Ripollès i la Garrotxa

Redacció
28 d'agost del 2015
Actualitzat el 31 d'agost a les 9:40h
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) s'amplia a partir d'aquest setembre a tota la Regió Sanitària de Girona. El cribratge, que es va introduir el 2013 al Baix Empordà, ja s'ha estès aquest any a la Garrotxa i el Ripollès i a patir del mes vinent començarà a implantar-se al Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme on fins ara no s'havia aplicat. D'aquí a pocs dies començaran a enviar-se les primeres cartes invitant a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys - el col·lectiu amb més probabilitats de patir aquest tipus de càncer- a participar-hi. 

Segons informa el Departament de Salut, el càncer de còlon i recte s'ha convertit en la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones arribant a causar 1.900 defuncions per any. La supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50% i la tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.

Els ciutadans que pateixen la malaltia no acostumen a presentar símptomes fins que es troba molt avançada. Per això, des del Departament de Salut assenyalen que és clau participar en programes com aquest que permet mitjançant les femtes detectar si hi ha sang oculta i investigar-ne l'origen mitjançant una colonoscòpia.

Aquells veïns que hi estiguin interessats en participar en la iniciativa s'hauran de dirigir a una farmàcia adherida al programa i lliurar la carta que han rebut, on hi haurà un codi d'identificació personal.

El procés d'implantació del programa és el mateix a totes les comarques i s'espera que en dos anys ja estigui cobert tot el territori gironí arribant a un total de 144.206 habitants. Des del Departament de Salut estimen que s'hi adheriran el 50% de la població i que s'hauran de fer unes 3.800 colonoscòpies.

La unitat d'endoscòpies de l'Hospital Santa Caterina de Salt serà la unitat de referència a la qual es derivaran els habitants del Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva interior, els de l'Alt Empordà hauran de dirigir-se a l'Hospital de Figueres i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva Marítima a l'hospital de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, és a dir, el Sant Jaume de Calella i l'hospital comarcal de Blanes.