Els Mossos alerten de robatoris per tot Catalunya amb l'estafa del revisor del gas

Simulaven fer revisions d'instal·lacions o tramitar un canvi de companyia subministradora per robar diners i joies

ACN
07 d'agost del 2015
Actualitzat a les 15:56h
Els Mossos d'Esquadra han resolt 160 robatoris comesos per lladres que es feien passar per treballadors de gas o llum. Simulaven fer revisions d'instal·lacions o tramitar un canvi de companyia subministradora per robar diners i joies a l'interior de les cases de les seves víctimes. Les investigacions van començar a principis de febrer del 2014, quan un nombre creixent de persones d'edat avançada van denunciar robatoris per part d'operaris de llum o gas, perfectament caracteritzats. El modus operandi era el següent: mentre un d'ells els entretenia, l'altre passava habitació per habitació comprovant endolls, comptadors o radiadors i robava tot allò que podia.

Davant d'aquest augment, el Grup de Multireincidents de Barcelona va encarregar-se de l'anàlisi d'aquests fets penals i la investigació per identificar i detenir els autors. La investigació es va centrar en grups criminals perfectament organitzats, amb molta experiència prèvia, ja que la majoria d'ells havien treballat anteriorment d'operaris de gas o llum en empreses legals i tenien antecedents policials per fets similars. L'àmbit d'actuació d'aquests grups afectava tot Catalunya. La seva gran mobilitat els permetia delinquir un dia a Barcelona i al dia següent a Tarragona, Lleida o Girona. En algunes ocasions havien delinquit fora de Catalunya, fet que dificultava molt la investigació.

Els delictes

Els lladres estan acusats de furts qualificats, que poden implicar una pena de tres anys de presó, on la víctima queda en una greu situació econòmica i es fa abusant de les seves circumstàncies personals o de desemparament. D'altra banda, els robatoris violents no eren la seva idea principal, però el cometien en les ocasions que les víctimes s'adonaven de l'engany i patien intimidacions o lesions per part dels delinqüents. 

Les investigacions han donat com a resultat la imputació d'un total de 43 persones, 29 de les quals se les va detenir, mentre que les 14 restants estan, actualment, en parador desconegut pendents de detenció. De les 29 persones detingudes, 16 han ingressat a presó.

Una de les innovacions d'aquesta investigació consisteix en la realització de 74 rodes de reconeixement judicials amb les víctimes hores després de la detenció dels autors, en el moment que són presentats davant del jutjat de guàrdia. D'aquesta forma s'aconsegueix que els delinqüents no puguin canviar la seva fisonomia i no condueixin a l'error de les víctimes d'edat avançada, i també que el pas del temps entre la comissió del fet delictiu i el reconeixement de la víctima de l'autor dels fets sigui més llarg i afecti al record que es té de la situació viscuda.

Les últimes dues investigacions van tenir lloc el 17 de juliol passat. Dos falsos operaris de llum, autors d'onze il·lícits arreu de Catalunya, van ser detinguts in fraganti pel Grup de Multireincidents amb roba d'operari i joies de la darrera víctima, una dona de Barcelona.

El dia 20 de juliol els detinguts van declarar davant del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Cornellà de Llobregat, on es van practicar 13 rodes de reconeixement. El jutge va decretar l'ingrés a presó provisional per a tots dos, a l'espera dels onze judicis pels onze fets. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Consells de seguretat

Des dels Mossos d'Esquadra es recomana que, en cas de rebre la visita d'un instal·lador de llum o gas, o de rebre una trucada telefònica informant d'una propera visita, es truqui al número de telèfon que surt a les factures per fer les verificacions pertinents, mai al número de telèfon que ens facilitin. En el cas de voler fer la revisió, se li ha de demanar un pressupost i no prendre decisions a l'acte.

Si s'acaba deixant entrar a l'instal·lador, s'ha de procurar no deixar-lo sol en cap moment per minimitzar el risc de ser víctima de furts. En el cas de ser víctima d'un robatori o de sospitar que la persona que tenim davant no és un instal·lador homologat, s'ha de trucar immediatament al telèfon d'emergències 112 perquè els agents es desplacin fins al lloc al més aviat possible.