Protecció Civil alerta: nova onada de calor a Catalunya

Les altes temperatures duraran fins divendres

ACN
13 de juliol del 2015
Actualitzat a les 9:28h
Els termòmetres superaran els 37ºC
Els termòmetres superaran els 37ºC | A. C.
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha alertat de l'arribada aquesta propera setmana d'una nova onada de calor a Catalunya, la segona en menys de quinze dies. Tot i que no s'espera tant forta com la de principis de juliol -que va batre rècords amb registres com els 43ºC de Banyoles i Artés-, aquesta segona calorada farà que els termòmetres tornin a fregar els 40ºC a Ponent i diverses comarques centrals a partir de dimarts i fins divendres.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l'episodi de calor començarà aquest diumenge amb temperatures que ja poden superar fàcilment els 35ºC a les comarques de la Noguera, Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Garrigues i Ribera d'Ebre.

Demà dilluns l'avís per calor afectarà les mateixes comarques i s'estendrà cap al sud a la Terra Alta i el Priorat; i cap al centre de Catalunya afectant l'Anoia i el Bages. Dimarts, puja el grau de probabilitat, afectant en major mesura les comarques de la Noguera, Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Garrigues i Ribera d'Ebre. I en menor grau de probabilitat, el Pallars Jussà, Terra Alta, Priorat, Conca de Barberà, Segarra, Anoia i Bages. 

Protecció Civil demana seguir les mesures preventives per evitar afectacions sobretot als col·lectius més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones amb malalties cròniques de tipus respiratori o circulatori.

Risc molt alt d'incendi a sis comarques

Protecció Civil de la Generalitat ha emès també una prealerta del pla Infocat pel risc molt alt d'incendi a sis comarques de Catalunya: Conca de Barberà, Priorat, Bages, Anoia, Urgell i Garrigues. Protecció Civil recorda la importància de mantenir una conducta responsable per no generar risc d'incendis. A tot el territori cal extremar la prudència en desplaçaments en vehicle per zones forestals per evitar augmentar el risc d'incendis. 

També cal extremar les precaucions en l'ús de barbacoes o altres elements de risc d'incendis en les urbanitzacions a l'entorn de zones boscoses, sobretot si aquestes no disposen d'una franja perimetral sense vegetació. A més, cal fer èmfasi a què no s'han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe ja que poden generar un incendi forestal.