Premen l'accelerador perquè la rumba catalana sigui Patrimoni Cultural de la Unesco

Girona acull l'acte fundacional de la candidatura

L'acte de presentació de la candidatura ha comptat amb cançons i exemples de rumbes catalanes. (
L'acte de presentació de la candidatura ha comptat amb cançons i exemples de rumbes catalanes. ( | ACN
ACN
13 de juliol del 2015
Actualitzat a les 9:26h

Un moment de l'acte de presentació de la candidatura. Foto: ACN


El projecte per convertir la rumba catalana en Patrimoni Cultural i Immaterial de la Unesco agafa força. Aquest dissabte, l'espai de la Mercè de Girona ha acollit l'acte fundacional de la candidatura que s'ha fet mitjançant un fòrum públic obert on han assistit veïns, interessats i autoritats de la Generalitat i de l'altra banda dels Pirineus. Els màxims impulsors de la iniciativa - la Casa Musical de Perpinyà, l'Escola de Música Moderna de Girona i Forcat- han presentat el seu projecte i s'han marcat com objectiu que la rumba formi part de la llista de la Unesco - com el flamenc i els castellers- en un termini de quatre anys, abans del 2020.

Els impulsors de la iniciativa ho tenen clar: la rumba catalana és l'únic estil musical i gènere nou que ha sorgit dins de les comunitats urbanes durant el segle XX. "Volem defensar-ho i desenvolupar-ho més, ens interessa fer teixit social i potenciar els valors que implica i que s'associen a aquesta música perquè s'irradiïn al conjunt de la societat", ha explicat una de les membres de la comissió executiva de la candidatura, Carla Gordo.

L'acte ha comptat amb l'assistència de membres del Departament de Cultura de la Generalitat i del Ministeri de Cultura francès que, des del principi, han mostrat el seu suport. "La rumba és una manifestació cultural que aglutina els dos territoris i és un somni col·lectiu que hem obert i ràpidament s'hi ha sumat tota mena d'entitats i organismes", ha comentat Gordo.

I és que el projecte ha despertat passions a banda i banda dels Pirineus. "Tenim el suport de moltes entitats, de la comunitat gitana, d'empreses culturals com la SGAE i d'organismes polítics. Tot això ens fa pensar i ens demostra que la nostra idea és un objectiu compartit i que hi ha interès", assenyala Gordo.

L'acte d'aquest dissabte, tal i com ha explicat Coll, ha estat per prémer l'accelerador i mostrar que la iniciativa està viva. Les associacions tenen clar que es tracta d'un objectiu a llarg termini ja que per arribar a la Unesco primer s'ha de crear un dossier, passar el filtratge de l'Estat i cal que la idea tingui el suport del món acadèmic, científic i de la societat civil.