La «Llei mordassa» entra en vigor amb sancions de fins a 600.000 euros

La nova norma introdueix limitacions a les manifestacions | Va ser aprovada el març al Congrés espanyol amb l'únic suport del PP

ACN
01 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:38h

La nova llei endureix les sancions per qüestions relacionades amb les protestes al carrer. Foto: Jordi Borràs


La Llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a "Llei mordassa", entrarà en vigor aquest dimecres després d'un any i mig des que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, presentés el seu projecte estrella el novembre del 2013. La norma va ser aprovada el març passat al Congrés espanyol amb l'únic suport dels diputats del Partit Popular i el rebuig de tota l'oposició, que ja ha anunciat que la derogarà quan els populars perdin el poder. 

La nova norma endureix les sancions per qüestions relacionades amb les protestes al carrer. Per exemple, multa amb fins a 30.000 euros accions com negar-se a mostrar el DNI a la policia, enregistrar imatges d'antidisturbis colpejant manifestants, impedir un desnonament o insultar la policia. També considera un agreujant participar en manifestacions amb la cara tapada. Precisament l'oposició, va definir la llei de Seguretat Ciutadana com a "llei mordassa" per les limitacions a les manifestacions.    

La llei divideix les conductes sancionables en tres tipus:

- Molt greus (sancions d'entre 30.000 i 600.000 euros). Prescriuen als dos anys. Manifestar-se sense comunicar-ho en llocs considerats crítics -com centrals nuclears o aeroports-, fabricar, traficar o posseir de manera il·legal armes reglamentàries i explosius, celebrar espectacles públics o activitats recreatives prohibides prèviament o enlluernar amb làser conductors de tren, metro o pilots d'avió.    

- Greus (sancions d'entre 601 i 30.000 euros). Prescriuen als 12 mesos. Impedir l'execució judicial dels desnonaments, obstaculitzar greument els serveis d'emergència, desobeir o resistir-se a l'autoritat en l'exercici de les seves funcions, així com negar-se a dissoldre reunions i manifestacions, entre d'altres.    

- Lleus (sancions de fins a 600 euros). Infringir la llei de reunió, exhibir objectes perillosos amb intenció d'intimidar, faltar el respecte als agents de les forces de seguretat, realitzar actes que atemptin contra la llibertat sexual, enlluernar amb làser les forces de seguretat, ocupar qualsevol espai comú o la venda ambulant.  

El  ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha mostrat convençut en reiterades ocasions que quan s'activi la norma es demostrarà que aporta més seguretat i llibertat als ciutadans. En aquesta línia, ha considerat que no afecta negativament el dret a reunió.  
 

Què es podrà fer i què no amb la nova «Llei Mordassa» aprovada pel PP?