CDC té les diputacions a les seves mans

Convergència té la llei a favor per impedir que UDC tingui cap representant a cap de les quatre institucions

Bernat Ferrer
18 de juny del 2015
Actualitzat a les 8:52h
La crisi oberta per UDC amb CDC pot passar-li factura de manera immediata. Durant aquests dies s'estan configurant els plens de les quatre diputacions provincials... i Convergència té tota la llei al seu favor per impedir que UDC tingui cap representant a cap de les quatre institucions. De fet, l'encara president de la diputació de Girona, el democristià Joan Giraut, ja va reclamar ahir que la sang no arribi al riu.

Segons el reglament, un cop constituïts tots els ajuntaments de cada província, les juntes electorals de zona reparteixen a cada formació els escons que li corresponen. Un cop feta l'assignació de llocs als partits, són aquests mateixos partits -o federacions, o coalicions, o agrupacions d'electors- els que trien qui ocuparà la plaça de diputat provincial, que ha de ser, necessàriament, regidor de la circumscripció.

Per ser diputat provincial, aquest regidor necessita l'aval de, com a mínim, un terç dels regidors de la seva formació. Un tràmit totalment nimi, fins ara. Però, en el cas que CDC no vulgui "regalar" cap representació a Unió, els democratacristians, per si sols, no és gens probable que tinguin el terç de firmes necessàries a cap dels partits judicials. Així, ni que volguessin col·locar algun regidor seu, no podrien amb l'oposició de CDC.

Giraut alça la llebre

L'encara president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ja va despenjar-se dilluns enviant una senyal d'alarma a la direcció del carrer Nàpols de Barcelona. Des del seu punt de vista, la diputació "depèn dels resultats del 24 de maig, una cosa no interfereix en l'altra", i va recalcar que "dins de CiU hi ha un pacte i, al meu parer, no hi ha cap raó dins el context del pacte perquè no es pugui tornar a repetir que Unió tingui la presidència".

Giraut, de fet, parlava de la presidència de la institució. Des de CDC, ara, es pregunten fins a quin punt el propi Giraut podria aconseguir els avals necessaris per tan sols ser diputat provincial, en el cas que la crisi sigui realment de llarg abast.