La Unió Europea premia un projecte del Consorci del Ter

La iniciativa va tenir un cost de 823.705 euros

Jordi Munell, Pere Prat, Gaietà Garcia, Josep Rafús i Ponç Feliu van recollir el guardó a Brussel·les.
Jordi Munell, Pere Prat, Gaietà Garcia, Josep Rafús i Ponç Feliu van recollir el guardó a Brussel·les. | Consorci del Ter
Redacció Osona.com
16 de juny del 2015
Actualitzat el 17 de juny a les 9:31h

Jordi Munell, Pere Prat, Gaietà Garcia, Josep Rafús i Ponç Feliu van recollir el guardó a Brussel·les. Foto: Consorci del Ter


El Projecte LIFE+ Natura “Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter (Riparia-Ter)”, coordinat pel Consorci del Ter, ha estat guardonat per la Unió Europea com un dels 13 millors projectes LIFE avaluats durant l'any 2014. Per primera vegada un projecte català es reconeix com uns dels projectes més destacats en l'àmbit europeu.

El 4 de juny es va portar a terme la cerimònia d'entrega de premis a Brusel·les, dins de la Setmana Europea del medi ambient. El president del Consorci del Ter i alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el vicepresident primer, Pere Prat; el vicepresident tercer, Gaietà Garcia; el vocal Josep Rafús i el gerent del Consorci, Ponç Feliu, van ser els encarregats de recollir el guardó.

El Consorci del Ter va participar entre els anys 2010 i 2013 com a coordinador del projecte europeu Riparia-Ter que va permetre actuar en 75 hectàrees de bosc de ribera de l'espai Xarxa Natura 2000 "Riberes del Baix Ter". La zona d'actuació es va delimitar en quatre parts del riu Ter: l'Illa de la Pilastra (Bescanó-Sant Gregori-Salt), les Deveses i Hortes de Salt i Girona (Salt-Girona), l'Illa del Ter i el Bosc de Can Salvatella (Girona) i l'Illa d'Avall (Jafre). Els ajuntaments de Bescanó, Salt i Girona van ser socis beneficiaris, tot i que, els ajuntaments de Sant Gregori i Jafre també van ajudar en aquesta actuació i coordinació.

El fons europeus rebuts  van servir per costejar la meitat del projecte, d'un total de 823.705,15 euros, que van permetre millorar els boscos de ribera a través de treballs forestals, control d'espècies invasores i reforestacions. També van voler recuperar zones d'inundació temporal i realitzar actuacions d'ordenació d'ús públic.

Aquest projecte es va donar a conèixer a través de visites, xerrades i una exposició itinerant que va aconseguir arribar a més de 3.000 persones.