Les aliances de govern als ajuntaments

El panorama polític a les capitals de comarca

Ple de l'Ajuntament de Vic
Ple de l'Ajuntament de Vic | Adrià Costa
Redacció
15 de juny del 2015
Actualitzat a les 8:38h

Les eleccions municipals del 24 de maig han deixat un panorama variat als ajuntaments de Catalunya, alguns d'ells molt fragmentats i on els pactes puntuals seran clau per tirar endavant les propostes. A les capitals de comarca, molts partits han optat per governar en minoria, com és el cas del socialista Àngel Ros a Lleida o de Carles Puigdemont a Girona. Tot i això, també hi ha alguns partits que s'han imposat clarament. A Granollers per exemple, el candidat del PSC Josep Mayoral serà reelegit batlle després de revalidar la majoria absoluta amb 13 regidors.

Aquestes són les aliances de govern als consistoris de les capitals de comarca, on els alcaldes seran investits avui, juntament amb els de la resta de municipis de Catalunya.

Moià, el Moianès 
El candidat d'Ara Moià, Dionís Guiteras, serà de nou l'alcalde de Moià, ara ja com a capital de comarca. El partit que lidera va guanyar les eleccions per una àmplia majoria: va obtenir 10 regidors, enfront els tres de CiU.


Valls, l'Alt Camp 
Albert Batet, de Convergència i Unió, comandarà la ciutat quatre anys més, després que les forces d'esquerres renunciessin a formar un quadripartit. Batet, rebrà els vots del seu grup polític i les abstencions d'ICV i ERC, partit amb el qual està negociant un govern estable.


Figueres, Alt Empordà 
Els candidats de CiU i el PSC a Figueres, Marta Felip i Pere Casellas, van tancar un acord per formar govern, el qual estarà liderat per la candidata de CiU.
 

Vilafranca del Penedès, Alt Penedès 
Convergència i Unió i el PSC governaran novament junts a Vilafranca del Penedès. Tant CiU com PSC han perdut representació després de les eleccions municipals -CiU ha passat de nou a vuit regidors, mentre el PSC ha passat de sis a quatre-, però el pacte garanteix un govern de majoria absoluta a la ciutat.


La Seu d'Urgell, l'Alt Urgell 
El candidat de CiU a la Seu d'Urgell, Albert Batalla, serà l'alcalde de la capital de l'Alt Urgell. El líder de CiU governarà en minoria després que ERC hagi decidit mantenir-se neutra en els pactes post-electorals.


El Pont de Suert, Alta Ribagorça
El candidat de CiU, José Antonio Troguet, serà l'alcalde del municipi amb majoria absoluta.


Igualada, l'Anoia 
CiU governarà a Igualada després d'aconseguir majoria absoluta amb 11 regidors, una xifra que gairebé quadruplica els resultats de la segona força, ERC, amb tres edils. 


Manresa, el Bages
El candidat de CiU, Valentí Junyent, serà l'alcalde de Manresa amb el suport d'ERC, formació liderada per Pere Culell.


Reus, Baix Camp 
L'alcalde de Reus en funcions, Carles Pellicer, i candidat de CiU repetirà en el càrrec i governarà en minoria buscant acords puntals amb els altres partits, si és que no hi ha cap sorpresa d'última hora. CiU va obtenir set regidors, només un més que la segona força, la CUP. 


Tortosa, Baix Ebre
CiU governarà a l'Ajuntament de Tortosa en minoria, després de no aconseguir formar un govern de coalició amb ERC.  
 

La Bisbal d'Empordà, Baix Empordà
El republicà Lluís Sais recuperarà l'alcaldia de la Bisbal d'Empordà a partir de dissabte. ERC va tancar un acord amb la CUP i ICV que els permet arribar als nou regidors i assolir la majoria absoluta al plenari. 


Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat 

A Sant Feliu de Llobregat governarà ICV amb el PSC i ho faran en minoria. Els ecosocialistes, liderats per Jordi San José, van aconseguir sis regidors davant els quatre de PSC, una suma que els deixa lluny de formar una majoria sòlida.


El Vendrell, Baix Penedès 
El candidat del PSC, Martí Carnicer, alcaldable de la llista més votada el 24-M, serà investit alcalde del Vendrell. La formació, degut a la complicada situació que viu el ple amb l'alta fragmentació de partits espera poder teixir les aliances necessàries per formar un govern estable. 

 

Barcelona, el Barcelonès 
Ada Colau, serà investida alcaldessa de Barcelona amb els vots del seu grup, Barcelona en Comú, els d'ERC, els del PSC i el vot de la CUP. Aconseguirà doncs, la majoria absoluta, en sumar 21 suports dels 41 membres que formen el ple.

 

Berga, el Berguedà 
La primera alcaldia d'una capital de comarca per a la CUP serà la de Berga, amb la candidata Montse Venturós, que iniciarà el mandat en minoria en no arribar a cap pacte amb ERC ni CiU.

 

Puigcerdà, Baixa Cerdanya
L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, seguirà sent el batlle del municipi quatre anys més després que el partit que encapçala, CiU, aconseguís majoria absoluta.

Montblanc, Conca de Barberà
Agrupament Catalanistade Montblanc, formació liderada per Pep Andreu, governarà en majoria absoluta l'Ajuntament de Montblanc, després d'aconseguir ampliar suports en les darreres eleccions.

Vilanova i la Geltrú, el Garraf 
A Vilanova i la Geltrú la candidata de CiU, Neus Lloveras, repetirà d'alcaldessa després que la CUP renunciés a donar suport al PSC. El seu partit no descarta arribar a un acord amb els socialistes.
 

Les Borges Blanques, Les Garrigues 
A les Borges Blanques, el candidat de CiU, Enric Mir, seguirà governant en solitari en revalidar la majoria absoluta. 

 

Olot, la Garrotxa 
A Olot,l 'alcalde serà el candidat de CiU, Josep Maria Corominas, un càrrec en el qual repetirà gràcies a l'abstenció del PSC.


Girona, el Gironès 

A  Girona, Carles Puigdemont (CiU) serà de nou alcalde en minoria, igual que en la legislatura anterior .


Mataró, el Maresme
El PSC i CiU van arribar a un acord per governar Mataró els pròxims quatre anys. El nou govern municipal, liderat pel socialista David Bote, tindrà onze regidors, a tres de la majoria absoluta. La ciutat havia estat governada històricament pel PSC en coalició amb partits d'esquerres fins que el mandat passat CiU va assaltar el poder. 

 

Amposta, el Montsià
El candidat d'ERC a Amposta, Adam Tomàs, serà investit alcalde. La seva formació va assolir la majoria absoluta. 

 

Balaguer, la Noguera
Jordi Ignasi Vidal serà el nou alcalde de Balaguer. El candidat d'ERC rebrà el suport del PSC i el del regidor d'Ara Sí Balaguer, que va anunciar que li faria costat tot just després dels comicis.

Vic, Osona 
CiU-RCat governarà l’Ajuntament de Vic en solitari i en minoria, amb només nou dels 21 regidors del consistori. Així ho va decidir la futura alcaldessa, Anna Erra, després d’una primera ronda de contactes amb la resta de forces polítiques, en els que no es va consensuar cap acord per tal de configurar un pacte estable de govern.


Tremp, Pallars Jussà
El convergent Joan Ubach serà el nou alcalde de Tremp després de l'acord al qual han arribat CiU i ERC. D'aquesta manera l'històric socialista Víctor Orrit es queda a l'oposició després de 20 anys a l'alcaldia.

 

Sort, Pallars Sobirà 
El cap de llista de Fem Municipi a Sort, Raimon Monterde, i el seu homònim de la CUP, Baldo Farré, van tancar un acord que compromet els regidors de les dues formacions a votar a favor de la investidura de Monterde com a alcalde de Sort, acabant d'aquesta manera amb 24 anys de govern convergent al municipi.

 

Mollerussa, el Pla d'Urgell 
El candidat de CiU Marc Solsona continuarà sent els propers quatre anys l'alcalde de Mollerussa. Va aconseguir una còmoda majoria absoluta d'11 regidors sobre els 17 del consistori.

 

Banyoles, el Pla de l'Estany 
Miquel Noguer, de CiU, serà l'alcalde de Banyoles, on repetirà al capdavant del govern local després d'obtenir majoria absoluta.

 

Falset, el Priorat 
Jaume Domènech i Jordà tornarà a ser alcalde de Falset, on torna despés d'estar allunyat quatre anys de la política. Independents per Falset, la candidatura de Domènech ara sota el paraigua d'ERC-AM, va obtenir una victòria sense pal·liatius a la capital del Priorat, on va aconseguir set dels 11 regidors possibles, és a dir, majoria absoluta.

 

Móra d'Ebre, Ribera d'Ebre 
La candidatura de Convergència i Unió a Móra d’Ebre va repetir els resultats de fa quatre anys i seguirà amb set dels tretze regidors del consistori. La llista encapçalada per Joan Piñol, doncs, tornarà a governar a l'ajuntament de la capital de la Ribera d'Ebre.   

 

Ripoll, el Ripollès 
El candidat de CiU Jordi Munell serà quatre anys més alcalde de Ripoll. En les eleccions del 24 de maig, el partit va guanyar dos representants, en el seu millor resultat, mentre que ERC va perdre un dels cinc regidors que tenia.

 

Cervera, la Segarra
El grup de CiU a Cervera, encapçalar per Ramon Royes, no ha aconseguit formalitzar cap pacte que n'asseguri la investidura com a alcalde. El consistori cerverí va quedar molt fragmentat després de les darreres eleccions, amb vuit formacions per a un ple amb 13 regidors. CiU va obtenir quatre edils, MES-ICV i ERC dos cadascun, mentre que la resta se'ls reparteixen CUP, PSC, Independents per la Segarra, Solucions i Futur (SiF) i PP. 

 

Lleida, el Segrià 
El candidat del PSC Àngel Ros repetirà com a alcalde de Lleida, gràcies a la decisió de Ciutadans de no donar suport als altres candidats. El PSC va ser la força més votada a Lleida, però va perdre la majoria absoluta, passant de 15 regidors a vuit. 

 

Santa Coloma de Farners, la Selva 
La candidat d'ERC Joan Martí serà el nou alcalde de Santa Coloma de Farners amb el suport de la CUP i MES, un pacte que desbanca del poder CiU, amb qui els republicans van quedar empatats amb set regidors.

 

Solsona, el Solsonès 
ERC va revalidar la majoria absoluta a Solsona, on David Rodríguez podrà governar amb comoditat els propers quatre anys. L'aposta de CiU per Marc Barbens no va funcionar i la formació va perdre força, passant de cinc a tres regidors.

 

Tarragona, el Tarragonès
L'actual alcalde de Tarragona i candidat del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, governarà en minoria al consistori, on la seva formació va obtenir nou regidors, tres menys que el 2011, quan en va aconseguir 12.    

 

Gandesa, la Terra Alta
CiU governarà a la capital de la Terra Alta, amb el seu candidat, Carles Luz, al capdavant. Va aconseguir majoria absoluta amb sis regidors.  

 

Tàrrega, l'Urgell
A Tàrrega CiU tornarà a liderar l’ajuntament amb l’alcaldessa Rosa M. Perelló, que es va quedar a un regidor de la majoria absoluta, amb vuit edils.

 

Vielha, Val d'Aran
José Antonio Serrano, d’Unitat d’Aran, governarà Vielha en majoria absoluta després de quatre anys de govern de Convergència Democràtica Aranesa, liderats per Àlex Moga.


Sabadell, Vallès Occidental
ERC i la Crida per Sabadell van anunciar un acord per governar la ciutat els propers quatre anys amb alcaldia alternada. És a dir, el republicà Juli Fernàndez serà l'alcalde el primer tram del mandat, mentre que Maties Serracant ho serà en el segon. La proposta es va fer sòlida després que Guanyem Sabadell anunciés que donaria suport a Fernàndez, fet que els permet obtenir els 14 suports necessaris.


Terrassa,Vallès Occidental 
El candidat del PSC Jordi Ballart tornarà a ser l'alcalde de Terrassa, després que CiU decidís abstenir-se en la votació d'investidura, el que permetrà al socialista continuar en el càrrec, atès que no hi haurà una majoria absoluta alternativa.
0840279


Granollers, Vallès Oriental 
El candidat del PSC Josep Mayoral serà reelegit alcalde de Granollers, on el seu partit va obtenir una clara majoria asboluta, aconseguint els mateixos regidors que en les eleccions de 2011, 13.