Com es trien els membres del Consell Comarcal?

Els resultats del 24 de maig en determinaran la composició

Consell Comarcal del Gironès
Consell Comarcal del Gironès | CCG
Andreu Oliveras
05 de maig del 2015
Actualitzat a les 9:29h

Un dels plens del Consell Comarcal del Gironès. Foto: CC Gironès

  
El resultat de les eleccions municipals del proper 24 de maig no només decidirà la composició dels ajuntaments sinó també la dels consells comarcals. Un cop finalitzat el recompte de les paperetes, els partits polítics i les coalicions electorals es repartiran les cadires del Consell en funció del nombre de vots i regidors que hagin tret als diferents municipis de la comarca. 

El primer que haurà de fer cada partit és sumar per una banda tots els vots que hagi tret a la comarca i per l'altra tots els seus regidors. Seguidament, la Junta Electoral de la Zona calcularà el percentatge de vots i regidors de cadascuna de les forces polítiques. Les que superin el 3% de representitivitat podran optar al repartiment de cadires del Consell. 

Un cop superada la primera barrera, se sumarà el percentatge de vots amb el de regidors, tenint en compte que té més pes el nombre de vots (dos terços) que el de regidors (un terç). Acte seguit s'ordenaran les candidatures i, seguint el procediment establert per la Llei d'Hondt, començarà el repartiment de les cadires del Consell Comarcal en joc.

Quan cada partit ja sàpiga quantes conselleries li pertoca haurà de decidir quines persones ocupen aquests llocs. La llei estableix que han de ser regidors d'algun municipi de la comarca i obliga a un repartiment amb representació de polítics de diverses poblacions.

Entre 19 i 39 consellers, en funció dels habitants

El nombre de membres del Consell depèn de la població de la comarca. Els territoris de menys de 50.000 residents tenen 19 consellers comarcals, si tenen entre 50.001 i 100.000 habitants els toquen 25 consellers, als llocs amb una població de 100.001 a 500.000 persones hi ha 33 consellers i els territoris més grans en tenen un total de 39. 

Al Gironès, aquest mandat la composició del Consell Comarcal ha estat: 16 consellers de CiU, 6 d'ERC, 5 del PSC, 2 de la CUP, 2 del PP, 1 d'ICV-EUiA i 1 regidora no adscrita (ex-PSC). La presidència l'ha tingut Convergència i Unió.