Hostalric es projecta com a punt d’interès turístic de les comarques gironines

El potencial del municipi l’ha de situar en un dels llocs de visita indispensable i com a un bon motor econòmic de la Selva

Redacció
13 de març del 2015
Actualitzat a les 9:56h

L'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias amb el conseller Felip Puig Foto: LSC


Aquest dijous s’ha inaugurat el Centre d’Interpretació i Benvinguda de Visitants del castell d’Hostalric en presència de Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el president de la Diputació de Girona, Joan Guiraut, del president de Foment de Treball, Joaquim Gay de Montellà i de l’alcalde d’Hostalric, Josep Antoni Frias. A l’acte hi ha assistit també representants del sector turístic, empresarial, alcaldes i regidors de diferents municipis de la comarca de la Selva. El cost de les obres inaugurades ha estat de 750.000 euros finançats pel FEDER, Llei de Barris, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya.

El Castell d’Hostalric és el punt de referència visual dels visitants de la vila. L’Ajuntament ha creat aquest centre d’interpretació amb l’objectiu de presentar i comunicar el patrimoni per tal de difondre la seva utilització amb finalitats culturals, educatives i turístiques. Josep Antoni Frias, alcalde d’Hostalric, ha manifestat que "amb aquest Centre d’Interpretació del Castell estem posant en valor el patrimoni de la vila amb una eina que a partir d’ara serà un potent actiu econòmic i turístic. Tenim un monument que és una peça clau que garanteix el futur".

Per la seva banda, Joan Guiraut, president de la Diputació de Girona, ha apuntat que "aquest Centre d’Interpretació del Castell permetrà que la vila s’expressi amb tota la seva potència. Des de la Diputació de Girona treballarem perquè el turista de la Costa Brava vegi Hostalric com a un lloc únic d’interès cultural, patrimonial i arquitectònic. El potencial que té Hostalric l’ha de situar en un dels llocs de visita indispensable de les comarques gironines i el situa com a un bon motor econòmic de la Selva".

En el seu parlament, el president de la Patronal de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha afegit que "amb aquest centre s’ha fet una bona feina i s’aposta per la Catalunya dels emprenedors. El compromís de Foment del Treball és que el nom d’Hostalric es vegi arreu pel gran potencial turístic que representa."

Finalment, Felip Puig, Conseller d’Empresa i Ocupació, ha manifestat que "des del govern de la Generalitat valorem molt positivament la projecció internacional que aporta el turisme. Un turisme que des de fa temps va més enllà del sol i la platja i busca emocions, com les que ofereix Hostalric que ha posat en valor el castell que atresora moltes pàgines viscudes pel nostre país. Avui, Hostalric, juga una altra batalla que és la de projectar-se turísticament arreu del món. Hostalric té un paper important a la història de Catalunya i compta amb gent emprenedora que dóna resposta a les demandes dels turistes i visitants".
 

El conseller Felip Puig ha presidit la inauguració del Centre d'Interpretació i Benvinguda de Visitants del castell d'Hostalric Foto: LSC


Pantalles tàctils

El Centre d’Interpretació està ubicat al cos de guàrdia, està dotat amb audiovisual de la història d’Hostalric i del castell al llarg del temps fins arribar a l’actualitat. Aquest espai proporciona al visitant les claus inicials per a conèixer i entendre la vila i el castell d’Hostalric. En un altre sala, hi ha una taula interactiva amb vuit pantalles tàctils i una maqueta 3D del topogràfic del castell. Amb les pantalles tàctils i en quatre idiomes, català, castellà, francès i anglès, és pot anar ampliant els coneixements de totes les parts integrants del castell mitjançant petites explicacions, plànols, dibuixos i esquemes. També hi ha una pantalla gran a la paret on s’explica com es va realitzar el plànol topogràfic del castell i l’execució de la maqueta 3D.

El visitant, un cop surt del centre d’interpretació per fer la descoberta del castell, es troba amb el polvorí gran on s’hi ha instal·lat un altre audiovisual projectat dins una vitrina. Aquí s’explica mitjançant reproduccions i dibuixos tot els materials bèl·lics emprats en les guerres que van assolar aquestes contrades en segles passats.

L’altra part que s’inaugura són les Naus Polivalents, un espai dividit en dos nivells i format cada un d’ells per tres naus. Aquests espais s’han restaurat per fer tallers didàctics per a les escoles o com a aules de treball. Hi ha també espai per a magatzem i s’ha condicionat l’antiga cisterna d’aquesta part del castell i les latrines. Finalment la rampa d’accés al cavaller també s’ha modificat per fer-la més accessible i treure les humitats que traspuaven a les naus de sota.
 

Inauguració d'un nou valor turístic a Hostalric Foto: LSC