Europa fa costat a un projecte pioner per conservar els paisatges surers

Propietaris forestals i indústria coincideixen en el potencial econòmic i en la importància ambiental de la sureda i treballaran plegats per millorar-ne la gestió i conservació

Redacció
26 de febrer del 2015
Actualitzat a les 20:08h
Acte de presentació del projecte a Barcelona.
Acte de presentació del projecte a Barcelona. | Josep M. Tusell

Acte de presentació del projecte a Barcelona. Foto: Josep M. Tusell.

 

La Sala Quercus del pavelló Sant Leopold del Recinte Modernista Sant Pau, de Barcelona, va acollir aquest dimecres, dia 25, la presentació del projecte europeu LIFE+Suber, destinat a millorar la gestió i la conservació dels boscos surers de Catalunya.

L'acte va comptar amb les intervencions del secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira; el president de la mateixa entitat, Rosendo Castelló; el conseller del Grup Amorim, Francisco Carvalho, i el subdirector general de Boscos de la Generalitat de Catalunya, Xavier Clopés.
 
Amb una durada prevista de quatre anys i un pressupost de més d'un milió d'euros, conflueixen en aquest projecte els propietaris forestals, la indústria surera i l'Administració. Les tasques pilot es desenvoluparan en set parcel·les de les quatre grans zones sureres de Catalunya: Alt Empordà, Gavarres, Montseny-Guilleries i Montnegre-Corredor.
 
Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal, va afirmar que malgrat que Catalunya és una zona puntera en la producció surera, de les 80.000 hectàrees de boscos surers, la meitat estan en producció, però la resta estan abandonades, «fet que ocasiona problemes a nivell social, ambiental i econòmic».

«Els principals aspectes que provoquen aquesta situació d'abandonament -va continuar Rovira- són la baixa rendibilitat dels boscos incrementada pels efectes del canvi climàtic i la problemàtica amb les plagues, especialment el corc Coraebus undatus. Joan Rovira va explicar que les accions que es duran a terme gràcies al projecte LIFE+Suber estaran centrades en «millorar la vitalitat i la productivitat de les suredes, la prevenció d'incendis forestals i la lluita contra la plaga del corc del suro».  I va acabar assenyalant que es pretén reduir a la meitat el 80% de rebuig actual de les 3.500 tones de suro que s'extreuen cada any a Catalunya.
 
Per la seva banda, Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal (CFC), va afirmar que «el bosc mediterrani és molt fràgil i menys resistent» i que la gestió adequada està molt lligada a la rendibilitat. «Si no rendeix es comença a abandonar», va alertar. Castelló també va indicar que el projecte LIFE+Suber vol donar resposta sobre «quins paràmetres seguir per gestionar suredes i reduir-hi la incidència del corc».

Castelló també es va referir a l'amenaça de l'abandonament dels boscos, i en va indicar algunes de les causes: «La inversió a llarg termini; el fet que Catalunya és una societat molt urbana, o la desaparició de diversos intermediaris». Finalment, el president del Consorci va afirmar que «si s'aconsegueix trobar el control de la plaga i rebaixar la seva incidència almenys a la meitat, això serà una revolució».
 
Francisco Carvalho, conseller del Grup Amorim, va destacar que «el suro està de moda» i va explicar que s'han adherit al projecte «perquè si bé el mercat és cada vegada més exigent, el bosc dóna matèria primera de menys qualitat i, per tant, és necessari augmentar-la». Carvalho va indicar que la previsió a curt i mitjà termini és que el consum de vi augmenti al món i «això fa que sigui del tot necessari obtenir més suro de qualitat». Alhora, va afirmar que «si el projecte té èxit, la industria surera a Catalunya augmentarà».
 
En la darrera intervenció, el subdirector general de Boscos de la Generalitat, Xavier Clopés, va voler destacar la col·laboració entre l'Administració i el sector primari, tot indicant que aquesta està obligada a buscar silvicultura de baixos costos, així com a «posar en valor les masses forestals, i buscar-ne l'autosuficiència».
 
El projecte Life+SUBER

Els socis que formen part del projecte Life+SUBER ‘Gestió integral de les sureres per a l’adaptació al canvi climàtic’, aprovat el passat estiu, són el Consorci Forestal de Catalunya (coordinador), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Forestal Catalana SA, Amorim Florestal SA i el Centre de la Propietat Forestal.
 
El projecte disposa d’una important contribució financera del programa LIFE+ de la Comissió Europea, i compta amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona, Amorim Florestal Mediterraneo SL i l'Institut Català del Suro.
 
A banda dels objectius comentats, el projecte també vol desenvolupar eines de gestió i transferir-les a l'administració forestal, per integrar l'adaptació al canvi climàtic en la política forestal i la normativa del subsector surer català; i transferir les tècniques implementades i eines desenvolupades als principals actors locals (propietaris forestals, gestors, administració i indústria del suro) i altres actors del sector surer europeu (Portugal, França i Itàlia) per millorar la gestió i conservació a llarg termini de l'hàbitat de la sureda a Catalunya i sud d'Europa.