Professionals i empreses agroalimentàries podran agrupar-se en organitzacions

La nova norma aprovada pel Govern omple el buit legal existent a Catalunya i dóna resposta a les demandes del sector

Redacció Osona.com
25 de febrer del 2015
Actualitzat a les 10:16h
El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei sobre les organitzacions interprofessionals agroalimentàries de Catalunya (OIA), que regula i reforça el paper d’aquestes entitats, integrades per professionals i empreses que es dediquen a la producció, la transformació, la comercialització i la distribució agroalimentàries. La norma omple el buit legal existent a Catalunya i atén les demandes del sector de disposar d’una legislació pròpia que defensi el model agroalimentari català, amb un nombre important de petites i mitjanes empreses.

Catalunya és una regió agroalimentària de primer ordre dins la Unió Europea. El sector agroalimentari català té un valor estratègic important per a l’economia del país, tal com reflecteixen les magnituds econòmiques sobre la seva participació al PIB, la balança comercial, el nombre d’empreses, les persones ocupades, el valor de la producció final agrària i alimentària i la clara vocació internacional de molts dels seus productes.

Ara, d’acord amb aquest nou marc legal, particulars i empreses de tota la cadena agroalimentària (producció, transformació, comercialització i distribució) podran agrupar-se i constituir-se en OIA, amb els avantatges que suposa per enfortir la seva posició, tant a nivell intern com internacional. També permet treballar de forma cohesionada en els objectius de modernització, desenvolupament, competitivitat i internacionalització.

La nova llei regula el reconeixement, les finalitats, els acords i les extensions de normes de les organitzacions (mecanismes a través dels quals es poden convertir en obligatoris per a tots els productors i operadors del sector o producte dels acords que prenguin les organitzacions). Atorga a les OIA catalanes plena autonomia i competència per prendre els acords, sense cap tipus de limitació respecte als acords adoptats per tercers o altres entitats, excepte si elles mateixes acorden vincular-se voluntàriament a acords d’altres organitzacions o entitats de naturalesa i objectius similars. També permet que les organitzacions puguin acordar i obtenir, en l’àmbit de Catalunya, extensió de normes adequades a les condicions i necessitats particulars del sector i que contribueixin directament al seu desenvolupament.
 
A més, la llei té en consideració que cal garantir que els operadors i les entitats associatives representatives que s’integrin a les OIA siguin aquelles que realment fan l’esforç i la inversió econòmica a la cadena agroalimentària, assumint, per tant, els riscos econòmics de les seves decisions.
 
Es crea també el Registre de les organitzacions interprofessionals agroalimentàries de Catalunya, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, al qual s’han d’adscriure les entitats.