Ryanair anuncia voler «tornar a créixer un altre cop a Girona i Reus»

Michael O'Leary reclama que El Prat «es gestioni de forma independent» | El directiu ressalta que el model centralitzat d'AENA «no existeix en cap país europeu»

Bernat Ferrer
11 de febrer del 2015
Actualitzat el 12 de febrer a les 10:21h
Michael O'Leary, en primer terme, durant la roda de premsa a Barcelona.
Michael O'Leary, en primer terme, durant la roda de premsa a Barcelona. | B.F.

Una demanda històrica del catalanisme autonomista i federalista era que el govern espanyol autoritzés una gestió individualitzada de l'aeroport del Prat, amb l'argument que així funcionaria millor i aconseguiria més vols, fet que repercutiria positivament en l'economia del conjunt de l'Estat. Avui, el CEO de l'aerolínia Ryanair, Michael O'Leary, ha vingut a abonar aquest argument. "Ryanair està a favor que cada aeroport es gestioni de forma independent, perquè això ajudaria a tenir tarifes més baixes. Cap monopoli no és bo, i el monopoli espanyol en l'àmbit aeroportuari no ho és. No hi ha una gestió així en cap país europeu", ha sentenciat des de Barcelona.

Preguntat sobre la imminent sortida d'AENA a borsa, ha assegurat que la seva companyia no està interessada en adquirir-ne accions. "No hi tenim interès", ha explicat. "Però és més: venent cadascun dels aeroports per separat, el govern espanyol aconseguiria més diners, fet que revertiria més en el contribuent espanyol", ha afegit.

Tot seguit, ha criticat el model centralitzat d'AENA, que ha fet extensiu a "la crisi de la política espanyola". "Posen taxes altes per finançar els aeroports més deficitaris, i això no afavoreix el client. Els monopolis, públic o privat, fan que les tarifes pugin", ha resumit. Per tant, ha conclòs: "Ryanair està a favor que cada aeroport es gestioni de forma independent, perquè això ajudaria a tenir tarifes més baixes."

Així mateix, tampoc no s'ha estat de llançar algun altre dard a les institucions espanyoles: "Ens havien fet moltes promeses, però que ja no ens creiem. Per exemple, AENA van doblar taxes a Madrid i Barcelona, i havien dit que no."

"Tothom pensava que tancaríem Girona i Reus"

O'Leary s'ha expressat en aquests termes durant la roda de premsa a Barcelona de presentació de la campanya d'estiu de Ryanair als aeroports de Barcelona, Girona i Reus, durant la que preveu transportar-hi set milions de passatgers i "mantenir-hi 7.000 llocs de treball". Com a novetat, s'obre una ruta Barcelona-Colònia, i s'augmenten les freqüències de diversos vols.

En aquest context, O'Leary ha reivindicat: "Quan vam obrir a Barcelona, tothom pensava que tancaríem Girona i Reus. Però hi continuem compromesos. I volem tornar-hi a créixer un altre cop, a Girona i a Reus."

"En el passat vam xocar amb la Generalitat, cert, però ara les relacions són molt bones. De fet, estem treballant activament per maximitzar el tràfic a Girona, i estem parlant de noves rutes de cara a l'hivern d'enguany i l'estiu de l'any vinent", ha avançat.

Ryanair és l'aerolínia líder a l'Estat quant a nombre de passatgers des del 2011.