Més de la meitat dels gironins tenen el català com a llengua habitual

Creix la població de la demarcació que l'entén, el parla, el llegeix i l'escriu | A les grans superfícies comercials és allà on menys s'utilitza la llengua catalana

Redacció
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 18 de novembre a la 13:14h
El català és la llengua habitual d'un 51,8% de la població de les comarques gironines
El català és la llengua habitual d'un 51,8% de la població de les comarques gironines | Jordi Borràs

Més de la meitat dels gironins tenen el català com a llengua habitual. Concretament un 51,8% de la població de la demarcació l'utilitza al seu dia a dia, tot i que en només un 45,6% és la seva llengua materna. Això vol dir que hi ha un gruix de persones que tot i no haver-la après de petits amb la família, han adoptat el català com la seva llengua habitual.

Segons l'Enquesta d'Usos Lingüístics del 2013, un 95,4% de la població gironina major de 15 anys entén el català, un 85,9% el sap llegir i un 84,9% el parla. Tot i així, només un 65,8% declara saber-lo escriure'l. Els percentatges creixen en les quatre competències respecte l'última enquesta de l'any 2008. És en el camp de la lectura on l'augment és més accentuat, pujant fins a cinc punts percentuals.

Futur esperançador

El futur del català a les comarques gironines sembla anar ben encaminat ja que hi ha més pares que parlen en català cap als seus fills (un 53,8%) que fills que parlin amb català als seus pares (46%). L'explicació ve donada per fills de pares castellanoparlants que parlen amb català amb els seus descendents.

L'àmbit on cal treballar més la utilització del català és en les grans superfícies comercials. Menys de la meitat dels gironins utilitzen aquesta llengua als supermercats i centres comercials.

Rànquing per vegueries

El rànquing de vegueries que més utilitzen el català l'encapçala les Terres de l'Ebre, on un 73,8% de la població el té com a llengua habitual. El segueixen les comarques centrals (63%), Ponent (61,9%) i l'Alt Pirineu i l'Aran (61,3%). En cinquè lloc es troben les comarques gironines, amb un 51,8%. Per sota hi ha el Camp de Tarragona (38,6%), el Penedès (35,5%) i l'Àrea Metropolitana (27,8%).