Wert es fixa ara en la cultura popular

Posa en marxa un projecte de llei per "protegir" manifestacions com el toc de campanes, Sant Joan, la jota, la dieta mediterrània, el cant improvisat... | Mascarell analitza el nou text

Bernat Ferrer
27 d'octubre del 2014
Actualitzat a la 13:31h
La revetlla de Sant Joan, entre les manifestacions festives que Wert vol 'protegir'.
La revetlla de Sant Joan, entre les manifestacions festives que Wert vol 'protegir'. | J.M.C.

El ministre espanyol d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ara ha posat la cultura popular en el seu punt de mira. El Consell de Ministres va a aprovar divendres iniciar els tràmits per aprovar un Projecte de Llei per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que vol "protegir les manifestacions que integren el patrimoni cultural immaterial espanyol". El projecte de llei es presenta com "un complement de les activitats protectores de les comunitats autònomes" i assegura que se centrarà "en aquelles manifestacions que integren el Patrimoni Cultural Immaterial que superin l'àmbit autonòmic", però des del Govern no s'acaba de tenir clar.

De fet, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya tenia previst reunir-se aquest dilluns al matí per analitzar el nou projecte de llei. Des de diversos àmbits de la cultura popular catalana s'ha vist el redactat amb cert recel, i així s'ha comentat durant tot el cap de setmana. La por a una "recentralització" en l'àmbit de la cultura popular planava en diversos fòrums d'opinió.

El text proposat per Wert assegura que vol centrar-se només en aquells béns immaterials "que superin l'àmbit territorial de la comunitat autònoma". Però no tanca la porta a intervenir, també, en aquells béns que "tinguin una especial rellevància i transcendència internacional per a la comunicació cultural, en ser l'expressió de la història compartida amb d'altres països".

Primers objectius

A tall d'exemple, els béns immaterials en què ja pensa intervenir Wert són "els tribunals de regants del Mediterrani espanyol", el flamenc, la dieta mediterrània i la falconeria. Es dóna el cas que totes aquestes quatre manifestacions ja estan protegides per la UNESCO: el Tribunal de les Aigües de València forma part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2009, i el flamenc, la dieta mediterrània i la falconeria, des del 2010.

D'altres béns intangibles també protegits per la UNESCO a l'Estat espanyol, però que la llei no cita explícitament, són la Patum de Berga i el Misteri d'Elx (des del 2008), els castellers i el Cant de la Sibil·la de Mallorca (2010) i les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (2011).

El projecte de llei de Wert també es fixa obertament l'objectiu de protegir la transhumància, la jota, els repics de campana, el "Mantón de Manila", el cant improvisat, la Festa de Sant Joan, els Maigs, els autos sacramentals, la producció tradicional d'espart...

Un registre comú

Wert també es proposa crear un Cens General de Patrimoni Cultural Immaterial, gestionat pel ministeri d'Educació, Cultura i Esports, "que inclogui les manifestacions declarades tant per les comunitats autònomes com per l'Administració General de l'Estat".

El text assegura que, si la llei s'acaba aprovant, Espanya se situarà "al capdavant d'aquells països que doten l'Administració General de l'Estat de mecanismes per protegir aquests béns culturals".
 

La dieta Mediterrània, entre els altres objectius de la llei. Foto: Lluís Verdaguer.